e-Factură: Finanțele au introdus autofacturarea. Apare butonul către eFactură în perioade de mentenanță. Modificări și la interogarea listei de facturi

e-Factură: Finanțele au introdus autofacturarea. Apare butonul către eFactură în perioade de mentenanță. Modificări și la interogarea listei de facturi
scris 29 ian 2024

Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), a adus o serie de noi îmbunătățiri sistemului e-Factură. Astfel, a fost introdusă funcția de autofacturare și a fost îmbunătățită interogarea listei de mesaje, prin utilizarea de filtre. De asemenea, a fost implementat și un buton care să ducă către sistemul e-Factură în momente în care sistemul Spațiul Privat Virtual (SPV) va fi în mentenanță sau va avea probleme de funcționare. Ministrul Finanțelor, Marcel, Boloș, a avut astăzi o nouă ședință cu reprezentanți ai CNIF, STS și ANAF.

În timp ce autofacturarea a fost introdusă de vineri, modificările la lista de mesaje au fost operate azi, iar butonul pentru eFactură în cazuri de mentenanță tot azi, la ora 15. Astfel, dacă anterior, se genera ca răspuns pe toată lista la interogare, acum îmbunătățirea ar însemna că poți obține liste de răspuns pe criterii cum ar fi facturi primite, trimise, mesaje etc.

Urmărește-ne și pe Google News
„Vă rugăm să ne impozitați”: Scrisoarea trimisă de 250 de superbogați CITEȘTE ȘI „Vă rugăm să ne impozitați”: Scrisoarea trimisă de 250 de superbogați

"În urma solicitărilor primite, s-a introdus o nouă facilitate la apelul de listă facturi disponibile de la serviciile web apelabile automat prin API. Astfel a devenit posibilă interogarea listei după o serie de criterii:

E = ERORI FACTURA
T = FACTURA TRIMISA
P = FACTURA PRIMITA
R = MESAJ CUMPARATOR PRIMIT / MESAJ CUMPARATOR TRANSMIS

Pentru situațiile în care factura este emisă de cumpărător în numele furnizorului, a fost introdusă posibilitatea transmiterii acesteia în sistemul RO eFactura fără înregistrarea de drepturi suplimentare în SPV. Astfel, dacă se completează la trimitere automată un parametru suplimentar AUTOFACTURA=DA sau se bifează câmpul de autofactură dacă se folosește interfața din SPV, verificarea dreptului de transmisie se va face între cui emitent și cui cumpărător", potrivit informațiilor primite de Profit.ro.

Potrivit informațiilor Profit.ro, este în curs de implementare un buton pe pagina afișată în perioade de mentenață a SPV, care să permită utilizarea eFactură și în acele momente. Prin utilizarea acelui buton de pe pagina de mentenanță, va putea fi accesată eFactură folosind pentru autentificare credențialele folosite și pentru SPV.

Astfel, CNIF a implementat o soluție ce va fi disponibilă cât se va restarta portalul, sau cât timp componentele din spate vor fi în mentenanță. Această soluție presupune încărcarea unei imagini a portalului, o pagina html gazduită pe unul din serevrele http ce stochează conținutul static. Astfel nu mai apare pagina de mentenanță cât se restartează portalul, va fi exact aceeași interfață, cu mențiunea că butonul de autentificare certificat nu este activ, iar aplicațiile vor afișa pentru o scurtă perioadă de timp mentenanța (cât se ridică serverele de aplicație). Imediat ce revin serverele, revine din nou și portalul. În cazurile în care problemele sunt mai serioase, apare pagina de mentenanță când se va accesa www.anaf.ro.

e-Factură: Finanțele au introdus autofacturarea. Apare butonul către eFactură în perioade de mentenanță. Modificări și la interogarea listei de facturi

Ședință la Finanțe pe eFactură

La Ministerul Finanțelor a avut astăzi o nouă ședință cu reprezentanți ai CNIF, STS și ANAF.

Boloș le-a cerut participanților să găsească noi modalități de simplificare a procedurilor, astfel încât mediul de afaceri să poată implementa e-factura cât mai eficient și fără obstacole inutile.

"Nu este suficient doar ca sistemul să funcționeze, trebuie să ne mai punem și în pielea antreprenorilor. După ce că au de îndeplinit această obligativitate, nu mai au nevoie și să piardă timpul cu diverse disfunționalități care se pot rezolva", a spus ministrul, potrivit informațiilor transise de către Ministerul Finanțelor.

Ministrul le-a cerut să continue consultările cu furnizorii de softuri, la care au participat până acum circa 1.200 de persoane) și seria webinariilor pentru contribuabili.

Ministerul Finanțelor a adus, de la începutul anului, mai multe îmbunătățiri sistemului e-Factură, în contextul în care acesta este criticat de către utilizatori.

Boloș a declarat, săptămâna trecută, pentru Profit.ro că o potențială extindere a termenului în care nu se sancționează neraportare în eFactură a facturilor, va depinde de gradul de neconformare a contribuabililor. În prezent, sunt transmise în eFactură circa o treime din totalul de facturi la care trebuie să se ajungă.

Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură.

Antifrauda în control în Dragonul Roșu - inspectorii au verificat 192 operatori economici și au aplicat 160 amenzi. Vor urma și alte centre comerciale mari CITEȘTE ȘI Antifrauda în control în Dragonul Roșu - inspectorii au verificat 192 operatori economici și au aplicat 160 amenzi. Vor urma și alte centre comerciale mari

Introducerea,de la 1 ianuarie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat probleme mari în ultimele săptămâni, în contextul în care mulți reprezentanți mai ales ai firmelor mici au întâmpinat probleme la utilizarea sistemului pus la dispoziție de către autorități. De asemenea, probleme au fost semnalate și de către furnizorii de soft contabil, cu impact mai mare în piață, acestea din urmă fiind luate în analiză de către Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) pentru rezolvare.

Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii

Ministerul Finanțelor analizează situația eFactură și ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Sancțiunile sunt acum suspendate până la 1 aprilie. În sistemul eFactură sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Sistemul eFactură are o încărcare de 20% din capacitate, iar numărul de facturi raportat este abia la o treime din cel la care este anticipat că trebuie să se ajungă.

Ministrul Boloș: Modulul e-factură a rezistat la 665.000 de facturi emise vineri, așteptăm să ajungem la un milion zilnic. Ce amenzi riscă firmele care nu folosesc factura electronică CITEȘTE ȘI Ministrul Boloș: Modulul e-factură a rezistat la 665.000 de facturi emise vineri, așteptăm să ajungem la un milion zilnic. Ce amenzi riscă firmele care nu folosesc factura electronică

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Raportarea în eFactură a facturilor emise între firme a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024, în termen de 5 zile lucrătoare, sancțiunile fiind, însă, suspendate până la 1 aprilie. Între 1 aprilie și 1 iulie, este de asemenea obligatorie raportarea facturilor în eFactură, cu sancțiuni dacă nu se respectă termenul de 5 zile de la emiterea facturii în format clasic. De la 1 iulie, vor mai fi considerate facturi doar cele emise prin sistem eFactură, iar termenul de 5 zile lucrătoare devine 5 zile calendaristice.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor