Dragnea susține că problema PFA-urilor, semnalată de Profit.ro, "va fi reglată în Parlament", ca și pentru programatorii IT

Dragnea susține că problema PFA-urilor, semnalată de Profit.ro, "va fi reglată în Parlament", ca și pentru programatorii IT
scris 13 nov 2017

Problema PFA-urilor, profesiilor liberale și altor activități independente afectate de ultimele modificări operate asupra Codului Fiscal, ca și cea a programatorilor IT, va fi reglată în Parlament, după discuții cu reprezentanții acestor categorii profesionale, susține liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Aceste probleme vor fi reglate în perioada următoare", a spus Dragnea. El a formulat astfel un răspuns la modul general, fiind întrebat distinct de presă despre problema PFA, semnalată astăzi dimineața de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Duminică, Dragnea afirma, în legătură cu modificările la Codul Fiscal, că există o singură problemă, pe care însă Guvernul o va rezolva, cea a angajaților din IT.

Guvernul a renunțat brusc, neanunțat, la una dintre măsurile importante care trebuia introdusă în Codul Fiscal, modificat săptămâna trecută. Executivul a decis astfel, conform informațiilor furnizate Profit.ro, să schimbe nu o măsură din categoria celor contestate de mediul de afaceri și sindicate, ci o facilitate destinată PFA-urilor, profesiilor liberale și altor activități independente.

Astfel, forma publicată în Monitorul Oficial a proiectului care schimbă Codul Fiscal nu mai include regula care stabilea că, de la începutul anului următor, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate (CASS) și pensie (CAS) și CASS pentru acestea din urmă, atenționează consultantul fiscal Cornel Grama într-un material transmis Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?

În consecință aceste persoane vor continua să achite anul următor contribuția la CAS (care de la 1 ianuarie se va situa la 25%), la un venit ales care nu poate fi însă mai mic decât salariul de bază minim brut, iar pe cea la CASS (de 10% de la 1 ianuarie), la nivelul salariului minim, chiar dacă sunt în paralel și salariați și achită contribuții și pentru salariu.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Profit.ro a anunțat totodată, anterior, că valoarea brută a salariului va trebui majorată cu 19,9%, dacă este luat ca referință un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, pentru ca suma "în mână" primită acum de un angajat să fie păstrată, dar, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual.

viewscnt
Afla mai multe despre
activitati independente
pfa
cas
cass
cod fiscal
ministerul finantelor
guvern