Stadioanele și alte tipuri de baze sportive, inclusiv clădirile aferente, vor putea fi scutite de plata impozitului pe clădiri indiferent în proprietatea cui se află și indiferent cine le administrează, chiar dacă este vorba de societăți comerciale, prevede un proiect de lege aprobat de senatori.
Modificarea Codului Fiscal în acest sens a fost propusă de UDMR și votată de actuala coaliție PSD-ALDE, care a mai încercat în trecut să o promoveze, dar fără succes, și a fost introdusă în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență prin care Guvernul a extins cota redusă de TVA, de 5%, la serviciile hoteliere, de restaurant și catering și de acces în parcurile de distracții.
De ce este important: Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință, după caz, oricăror entități, altele decât cele de drept public, se stabilește taxa pe clădiri, care se datorează de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință, după caz, în condiții similare impozitului pe clădiri. În cazul transmiterii ulterioare altor entități a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosință asupra clădirii, taxa se datorează de persoana care are relația contractuală cu persoana de drept public.
Mai este bine de știut: Nu este datorat impozit pe clădiri pentru clădirile aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, cu excepția spaților foslosite pentru activități economice.
CITEȘTE ȘI Guvernul acordă 491 milioane lei ca ajutor de stat pentru 9 companii, care investesc în total 1,3 miliarde lei. Printre beneficiari, TeraPlast, Therme și Romaqua. LISTA completăPotrivit modificărilor aduse acum Codului Fiscal, consiliile locale vor putea hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului sau taxei pe clădiri și pentru ”clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive, inclusiv clădirile care asigură funcționarea bazelor sportive”.
Totodată, scutirea sau reducerea de la plata impozitului pe clădiri se va aplica ”pentru toate clădirile de pe raza unității administrativ teritoriale, indiferent de proprietarul acestora”.
În forma aprobată de senatori, scutirea va putea fi acordată oricărei baze sportive, indiferent de forma de proprietate, publică sau privată.
Acum, consiliile locale pot acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru o serie de clădiri precum cele cu regim de monument istoric, care sunt folosite în scopuri sociale sau de organizații neguvernamentale și fără scop lucrativ sau chiar și pentru societăți cooperative, care beneficiază de ajutor de stat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șoferii scapă: Guvernul îngheață pentru 2019 punctul de amendă la 145 lei, în pofida majorării salariului minimAmendamentul a fost promovat cu argumentul că în cazul bazelor sportive aflate în proprietatea autorităților locale, atunci când sunt date în administrarea unor asociații, fundații sau chiar companiil deținute de autoritățile locale, organele fiscale consideră că este vorba de o activitate economică și percep impozit pe clădiri.
”Aceste baze nu sunt profitabile, ele reprezintă un serviciu public la dispoziția copiilor, tinerilor și în general a comunității locale”, arată autorul amendamentului, senatorul UDMR Tanczos Barna.
În forma adoptată de Senat, însă, consilile locale pot acorda scutire de impozit pentru orice bază sportivă, deoarece amendamentul specifică în mod clar ”indiferent de proprietar”, deși măsura era invocată ca necesară exclusiv pentru bazele sportive deținute de autorități locale.
Scutirea va putea fi, prin urmare, acordată și în cazul stadioanelor aflate în proprietate sau luate în administrare, cu scop economic, de marile cluburi de fotbal, fără a exista vreo restricție cu privire la regimul de proprietate sau tipul de activitate desfășurat într-o astfel de bază sportivă.
CITEȘTE ȘI RA-APPS reia în proprietate terenul din Bd. Expoziției, după ce Cultul Musulman a renunțat la construcția unei moschei în zonăProiectul de lege va fi transmis spre adoptare Camerei Deputaților, care va decide forma finală a acestuia.