DOCUMENT Teodorovici depune legea care înființează Autoritatea Vamală Română

DOCUMENT Teodorovici depune legea care înființează Autoritatea Vamală Română
scris 13 sep 2019

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, de asemenea și ministru al Finanțelor, a depus în Senat un proiect de lege pentru înființarea Autorității Vamale Române prin desprinderea din ANAF a Direcției Generale a Vămilor și trecerea acesteia direct în subordinea Ministerului Finanțelor. Măsura a fost pregătită în iulie ca proiect de ordonanță de către Ministerul Finanțelor. Săptămâna trecută, Teodorovici a depus în Senat alte 10 proiecte de lege care preiau proiecte de ordonanțe pregătite la nivelul Ministerului Finanțelor.

Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013.

Urmărește-ne și pe Google News

Despre proiectul Ministerului Finantelor din luna iulie puteti citi aici.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La începutul săptămânii trecute, Teodorovici a depus la Parlament nu mai puțin de 10 proiecte de lege, pregătite anterior ca ordonanțe de ministerul pe care îl conduce și care prevăd impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal. Potrivit informațiilor Profit.ro, Teodorovici ar fi vrut să introducă toate aceste proiecte în ședința Guvernului din săptămâna precedentă depunerii, dar premierul Dăncilă a refuzat pe motiv că proiectele nu aveau avizele necesare.

Profit.ro a prezentat anterior toate aceste măsuri, multe dintre ele fiind deja puse în consultare publică de către Ministerul Finanțelor Publice. Cum în ședința Executivului care a precedat demisia miniștrilor ALDE nu au fost discutate și adoptate, Guvernul a trebuit să aștepte ca președintele Iohannis să desemneze miniștri interimari, în locul celor de la ALDE, pentru a se putea reuni în ședință.

PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru CITEȘTE ȘI PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru

Între timp, Guvernul a reușit să treacă de aceste impedimente și să aprobe în ședințe proiecte de ordonanțe, însă ministrul Finanțelor nu a revenit cu proiectele în Executiv. Motivele sunt diverse. În cazul unor proiecte, alte ministere care ar trebui să avizeze, inclusiv Ministerul Justiției, refuză să dea sau acordă foarte greu avizele necesare, considerând că nu se justifică urgența măsurilor, în timp ce alte proiecte nu ar avea suficientă susținere politică.

În cazul impozitării pensiilor speciale, de exemplu, trimiterea în Parlament reduce probabilitatea ca măsura să fie adoptată, dar degrevează într-o bună măsură Guvernul de responsabilitate neadoptării. Cei mai mulți români, cu excepția beneficiarilor, sunt împotriva pensiilor speciale, foarte mari și acordate fără să fie bazate pe contributivitate, însă subiectul a fost speculat până acum de politicieni în interes electoral.

Săptămâna aceasta, premierul Viorica Dăncilă a ținut să salute public decizia ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, de a iniția în Parlament, ca senator, proiectul de lege pentru impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, după ce anterior a refuzat ca aceste act normativ, alături de altele, să intre în Guvern spre adoptare. În Parlament, proiectele ministrului Teodorovici sunt avizate la doar o săptămână de la depunere, fapt excepțional pentru Legislativ.

Proiectul de lege este disponibil aici, iar expunerea de motive aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
autoritatea vamala romana
anaf
ministerul finantelor
eugen teodorovici