DOCUMENT Schimbări pregătite: Amenzi substanțial mai mici pentru firmele mijlocii dacă nu depun declarații fiscale, nu trimit Fiscului la timp date sau nu respectă cererile Inspecției Fiscale

DOCUMENT Schimbări pregătite: Amenzi substanțial mai mici pentru firmele mijlocii dacă nu depun declarații fiscale, nu trimit Fiscului la timp date sau nu respectă cererile Inspecției Fiscale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 dec 2017

Firmele din categoria contribuabililor mijlocii vor fi arondate din nou administrațiilor fiscale de la nivel județean ale ANAF, iar valoarea amenzilor va fi redusă substanțial, chiar și de 5-6 ori, pentru anumite fapte, precum nedepunerea unor declarații fiscale, neîntocmirea dosarului prețurilor de transfer, nefurnizarea la termen a informațiilor solicitate de Fisc sau neîndeplinirea măsurilor dispuse de Inspecția Fiscală ori inspectorii antifraudă, stabilește un proiect de lege care a trecut deja de prima etapă în Parlament, fiind aprobat de Senat și urmând acum să fie avizat final de Camera Deputaților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Conform legii, entitățile mijlocii sunt cele care, la data bilanțului, depășesc limitele a minimum două dintre criteriile următoare:

Urmărește-ne și pe Google News

totalul activelor: 17,5 milioane de lei 
cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei
numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Legea, anunțată de Profit.ro din luna octombrie, este pregătită să fie aplicată de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care este adoptată. Deci, dacă parlamentarii lucrează rapid, iar actul este promulgat de președinte în această lună și publicat în Monitorul Oficial, noile amenzi vor fi valabile de la începutul anului viitor. Dacă însă calendarul strâns generează apariția în Monitor a actului normativ după 1 ianuarie, firmele mai trebuie să aștepte până în 2019 pentru noile amenzi.

Legea aprobată deja de Senat prevede că, începând cu data intrării în vigoare, administrarea obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mici și mijlocii este asigurată la organul fiscal al ANAF de la nivel județean.

În prezent, firmele mijlocii sunt administrate la nivel regional, cele mari - de către Direcția marilor contribuabili, în timp ce firmele mici sunt supravegheate la nivel județean. Firmele mijlocii au trecut de sub controlul administrațiilor județene sub cel al administrațiilor regionale în februarie 2016.

Finanțele vor pedeapsă cu închisoare de la 1 la 6 ani pentru nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, încasarea și neplata unor impozite și contribuții. Inspectorii ANAF vor fi premiați din sume stabilite suplimentar CITEȘTE ȘI Finanțele vor pedeapsă cu închisoare de la 1 la 6 ani pentru nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, încasarea și neplata unor impozite și contribuții. Inspectorii ANAF vor fi premiați din sume stabilite suplimentar

Având în vedete transferul firmelor mijlocii către direcțiile  fiscale județene, care se ocupă de cele mici, legea votată de Senat mai prevede ca, pentru unele fapte, firmelor mijlocii să le fie aplicată amenda care în prezent este valabilă exclusiv contribuabililor mici și nu cea aplicată și pentru contribuabili mari, ca în prezent.

Ca efect al acestei mutări, amenzile aplicate firmelor mijlocii vor fi substanțial mai mici.

Forma inițiatorului legii

Modificări aduse în Comisia pentru buget-finanțe

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
anaf
contribuabili mijlocii
amenzi
lege
senat