DOCUMENT Noi modificări la achiziții publice: crește plafonul de datorii la buget până la care firmele pot participa. Prețul cel mai mic va fi aplicat sub pragurile europene, polița de asigurare pentru bună execuție va fi eliminată

DOCUMENT Noi modificări la achiziții publice: crește plafonul de datorii la buget până la care firmele pot participa. Prețul cel mai mic va fi aplicat sub pragurile europene, polița de asigurare pentru bună execuție va fi eliminată
scris 31 mai 2018

Guvernul a decis să ridice, de la 4.000 lei la 10.000 lei, limita datoriei la buget sub care este permisă participarea la licitații publice, permițând totodată folosirea prețului cel mai mic drept criteriu la achiziții sub pragurile europene standard. Executivul va aduce, însă, și alte modificări legislației în domeniu, precum eliminarea garanției de bună execuție prin polițe de asigurare și operaționalizarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) până la 1 iulie.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Detalii au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, privind ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat recent Legea achizițiilor publice și care încă nu a apărut în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News

Draftul noului sistem de achiziții a fost prezentat anterior în exclusivitate de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform prezentării de săptămâna trecută a ministrului, în procedurile de achiziții publice va fi introdusă o cauțiune pentru contestarea la CNSC a procedurilor de achiziții publice, care vor mai fi reluate pentru modificări minore. 

Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de  2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat atunci ministrul Finanțelor, precizând că va fi introdusă și taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, respectiv de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1%  din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei.

Ministrul Teodorovici a revenit, însă, miercuri seară, la Guvern și a precizat că taxa de plângere la Curtea de Apel va fi de 2 milioane de lei plus 1% din valoarea contractului la achizițiile de peste 100 milioane lei. 

DOCUMENT A fost lansat “Ghidul antreprenorului pentru Diaspora Start-up”. Cum pot primi bani cei din diaspora care își doresc să înceapă o afacere în România CITEȘTE ȘI DOCUMENT A fost lansat “Ghidul antreprenorului pentru Diaspora Start-up”. Cum pot primi bani cei din diaspora care își doresc să înceapă o afacere în România

Teodorovici a precizat că ordonanța adoptată de Guvern săptămâna trecută urmează să fie publicată în scurt timp în Monitorul Oficial și că permite folosirea citeriului prețului cel mai scăzut în cazul achizțiilor sub pragurile din directiva europeană în domeniu.

”Pentru produsele și serviciile peste 648.288 lei și și pentru lucrări peste 24,977 milioane de lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate-preț și cel mai bun raport calitate-cost. Sub aceste plafoane se poate merge și pe prețul cel mai scăzut”, a arătat ministrul de Finanțe.

Acesta a anunțat că săptămâna viitoare Guvernul va adopta și normele metodologice la ordonanța încă nepublicată, iar acestea vor aduce noi clariicări cu privire la derularea procedurilor de achiziții publice.

Astfel, prin aceste norme, Guvernul va elimina garanția de bună execuție prin polițe de asigurare, dar va păstra obligația unei polițe pentru garanția de participare.

DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități CITEȘTE ȘI DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități

Alte modificări au în vedere reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor la cel mult 4, eliminarea Strategiei Anuale de Achiziții pentru autorități cu bugete de investiții sub 125 milioane lei, simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene, cu implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/ 2012, și evitarea dublării informației între fișa de date și anunțul de participare (prin eliminarea fișei de date).

Potrivit ministrului, normele vor aduce clarificări în derularea procedurilor, precum definirea clară a situațiilor de divizare a contractelor pentru evitarea viitoarelor corecții pe fonduri europene, clarificarea situațiilor în care este obligatorie folosirea criteriului tehnico-economic și limitarea solicitărilor de clarificare și consolidarea răspunsurilor în cel mult două documente.

Guvernul va simplifica și controlul ex-ante, printr-un eșantion de 15% din totalul procedurilor verificate, cu reducerea până la eliminare a eșantionului cu 5% pe an. Totodată, emiterea de avize conforme va fi realizată în maximum 3 zile lucrătoare.

Finanțele și ANAF au început să trimită prin Poștă datele conturilor SPV celor care depun Declarația Unică. Primele județe sunt cele din vestul țării CITEȘTE ȘI Finanțele și ANAF au început să trimită prin Poștă datele conturilor SPV celor care depun Declarația Unică. Primele județe sunt cele din vestul țării

Profit.ro a relatat în premieră că va fi înființat Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură care va asigura în sistem centralizat achiziția de echipamente IT, medicamente, mobilier, mașini, carburant pentru parcul auto și produse de birotică pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor.

Eugen Teodorovici s-a angajat ca până la 1 iulie să operaționalizeze Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), prin comasarea activității cu Unitatea Centralizată existentă la Ministerul Sănătății.

Astfel, în perioda următoare vor fi stabilite primele categorii de produse cu impact în obținerea de economii semnificative. Printre produse propuse se numără medicamente, carburanți, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curățenie, birotică. Ministerul va achiziționa în acest scop un software de monitorizare a folosirii contractelor puse la dispoziție.

Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată CITEȘTE ȘI Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată

Ordonanța de urgență care modifică Legea achizițiilor publice, adoptată săptămâna trecută, simplifică procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, stabilind reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC.

Potrivit noilor prevederi, termenul în care CNSC trebuie să soluționeaze pe fond contestația, de la 20 de zile lucrătoare la 20 de zile calendaristice de la data primirii dosarului achiziției publice, al achiziției sectoriale sau al concesiunii, respectiv de la 10 zile lucrătoare la 10 zile calendaristice în situația incidenței unei excepții care împiedică analiza pe fond a contestației. 

Guvernul a păstratat regula conform căreia CNSC nu poate decide atribuirea contractului către un anumit operator economic, dar aintrodus o excepție, respectiv situația în care acesta a fost desemnat de autoritatea contractantă sau calitatea sa de ofertant câștigător rezultă din informațiile cuprinse în dosarul de soluționare a contestației.

Agentul guvernamental la CJUE, Horațiu Radu, demis după ce Dragnea a remarcat că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Radu: Am constatat o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene CITEȘTE ȘI Agentul guvernamental la CJUE, Horațiu Radu, demis după ce Dragnea a remarcat că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Radu: Am constatat o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene

După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.

Procedurile de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații.

De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.

Guvernul a eliminat comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului.

Ordonanța aduce clarificări și pentru investițiile prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni, a mai arătat Guvernul.

Un document-sinteză pentru noile reguli poate fi citit AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii
publice
contestatie
cautiune
cnsc
taxa
plangere
curtea de apel
contract
valoare