GRAFIC „Roșu aprins” la bursă. Declin de peste 2% al cotațiilor și scăderi mai mari de 3,5% pe acțiunile bancare. Investitorii îngrijorați își caută brokerii: „Toată lumea sună!”

GRAFIC „Roșu aprins” la bursă. Declin de peste 2% al cotațiilor și scăderi mai mari de 3,5% pe acțiunile bancare. Investitorii îngrijorați își caută brokerii: „Toată lumea sună!”

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon / dreamstime.com

scris 30 mai 2018

Indicele reprezentativ BET a coborât către reperul de 8.000 de puncte, într-o accentuare a tendinței descendente a perioadei. Vânzări exacerbate pe bursă și minime de la listare pe acțiunile Electrica, în condițiile în care cumpărătorii s-au repliat masiv neștiind ce se va întâmpla cu fondurile de pensii. „Toată lumea stă și așteaptă”, spune un broker.

Prăbușire a cotațiilor la Bursa de Valori București. După doborârea succesivă a unor suporturi tehnice, cumpărătorii au capitulat și s-au retras din cotații. În medie, piața a pierdut 2,16%, declin marcat de indicele compozit BET Plus. Vânzările au fost precipitate de acțiunile bancare, care au suferit un picaj de o amplitudine încă și mai mare pe transferuri de 37,26 milioane lei, reprezentând 63,57% din rulajul de 58,61 milioane lei (12,63 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum titlurile Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD) dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, aceasta trădează reduceri de poziții ale investitorilor instituționali nerezidenți. Pe de altă parte, contrapartea locală este slabă și sunt puțini cei care se încumetă să se interpună prăbușirii cotațiilor cu ordine de cumpărare. „Toată lumea este în așteptare să vadă ce se întâmplă cu Pilonul II”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele

Indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 2,23%, până la nivelul de 8.018,66 de puncte, atingând zona minimului relativ consemnat în prima parte a lunii februarie. Tendința descendentă este accelerată, cu indicele evoluând sub media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC „Roșu aprins” la bursă. Declin de peste 2% al cotațiilor și scăderi mai mari de 3,5% pe acțiunile bancare. Investitorii îngrijorați își caută brokerii: „Toată lumea sună!”

Angoasa de la BVB a fost amplificată și de faptul că știrile care au venit în ultimele zile au fost preponderent negative din piețele financiare internaționale. „Au venit și problemele din Italia”, zice Raț de la BRK. Unii spun că ar putea fi noua Grecie, orice ar însemna asta... Au 23% din datoria emisă din țările zonei euro.”

Sesiunea de astăzi a fost, însă, neconcludentă pe bursele europene, cu închideri divergente la nivelul principalilor indici, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,38% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,75% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,93% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,59% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,13% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,58% pentru indicele PX de la Praga.

Piața locală are, însă, povestea ei. Declinul este precipitat de perspectiva reducerii întru irelevanță a Pilonului 2 al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii. Declarații de ieri ale ministrului Muncii Olguța Vasilescu, potrivit cărora contributorii vor fi puși să opteze, au alimentat temerile de la BVB. „Dacă nu era partea cu Pilonul II, probabil că eram mai sus și era mai ușor”, spune Raț.

Profit.ro anunța încă de la începutul săptămânii trecute, folosind argumente de ordin tehnic, asupra faptului că există premise ca tendința de vânzare să se accelereze în ultima parte a lunii mai și chiar perioada negativă să se prelungească pe un termen mai extins.

Spui bănci, spui vânzători... probabil străini

Vânzătorii s-au aglomerat pe acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania au coborât cu 3,54%, până la prețul de 2,3150 lei/acțiune, pe transferuri de 18,40 milioane lei, în timp ce în piața deal pe acest emitent  s-a efectuat și singura tranzacție specială în valoare de 1,19 milioane lei. „Pe acțiunea cu simbolul TLV nu se înghesuie nimeni la cumpărare, deși mâine este ultima sesiune înaintea datei de înregistrare”, observă Raț.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 3,73%, până la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 17,66 milioane lei. Deja această acțiune se tranzacționează cu 3,87% sub ultimul preț din anul 2017.

Acționarii de la Transgaz lasă dividendul pe masă și vând

Este o etapă de aversiune majoră la BVB, reflectată și pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN) care au suferit un recul de 4,88%, până la prețul de 370,00 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 917.000 de lei, deși există perspectiva ca societatea să acorde un dividend care la actualul preț să poarte un randament cu 2 cifre.

O robustețe ceva mai mare au avut-o titlurile Romgaz (SNG), care au alunecat cu 0,15% sub referință, până la prețul de 34,35 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 9,21 milioane lei. Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent s-a întors peste reperul de 77,00 dolari/baril, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au pierdut 1,61%, până la prețul de 0,3050 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,56 milioane lei, un declin similar cu media sectorială, reflectată de deprecierea cu 1,84% a indicelui BET-NG.

O tendință mai atenuată a avut-o indicele financiar BET-FI, care a coborât cu 1,59%, până la nivelul de 37.014,14 puncte, ajutat semnificativ de corecția cu numai 0,62% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), până la prețul de 0,9650 lei/acțiune, pe transferuri de 2,40 milioane lei.

Minime pe acțiunile Digi și Electrica

„Toată lumea stă și așteaptă. Nu se știe ce o să fie!”, zice Raț de la BRK. „A scăzut și lichiditatea destul de mult.” Retragerea cvasigenerală a cumpărătorilor a permis atingerea unor extreme în piață. Astfel, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 2,53%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune, un nou minim pe aceste acțiuni, de la listarea acestui emitent în vara anului 2014.

Tot la minime se află și acțiunile Digi Communications (DIGI), care și-au accelerat picajul cu încă 3,75%, până la nivelul de 29,50 lei/acțiune, cotate deja cu 26,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată cu un an în urmă.

Coborârea unor acțiuni în abis atrage neliniștea investitorilor, iar în această perioadă a crescut frecvența clienților cu brokerii. Deși mulți consideră prețurile atractive acum și încă sunt înaintea datei de dividend pentru multe companii, nu vor să intre la cumpărare, temându-se de o continuare a scăderilor. „Toată lumea sună”, spune Raț. „Așteaptă și ei să vadă...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
electrica
digi
razvan rat
brk financial
transgaz