DOCUMENT Guvernul recunoaște că riscă dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar crește ISR, indicator neactualizat cu inflația de peste 10 ani și luat în calcul la indemnizația de șomaj. Discută însă majorarea alocației pentru copii

DOCUMENT Guvernul recunoaște că riscă dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar crește ISR, indicator neactualizat cu inflația de peste 10 ani și luat în calcul la indemnizația de șomaj. Discută însă majorarea alocației pentru copii
scris 26 ian 2019

Majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR) nu poate fi realizată de Guvern în momentul actual, deoarece ar risca apariția ”unor dificultăți” în plata drepturilor șomerilor și altor persoane expuse sărăciei, arată un document oficial. ISR nu a mai fost modificat de peste 10 ani, deși Guvernul ar trebui să-l actualizeze anual în funcție de creșterile prețurilor. Executivul analizează însă majorarea alocației de stat pentru copii. 

De ce este important: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate mai multe tipuri de prestații sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj și toate drepturile cuprinse în bugetul asigurărilor pentru șomaj. În funcție de ISR se calculează însă și alte ajutoare sociale, precum cele de încălzire sau alocația de stat pentru copii, prin aplicarea unui coeficient de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte, care se numește Indicele Social de Inserție (ISI) și care pentru alocația de stat pentru copil, de plidă, este de 0,168 din ISR.

Urmărește-ne și pe Google News

Context: Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Doar în decembrie 2018, față de aceeași lună a anului 2017, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 2,44%, România având una din cele mai înalte rate ale inflației din Uniune Europeană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În realitate: În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.

România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din Uniunea Europeană

Un document oficial al Ministerului Muncii, semnat, luna trecută, chiar de către ministrul de resort, Marius Budăi, indică faptul că Guvernul ar avea probleme cu plata indemnizației de șomaj și a altor prestații sociale în cazul majorării indicatorului menționat.

”Apreciem că modificarea Indicatorului Social de Referință nu poate fi făcută în momentul actual, deoarece ar genera o presiune financiară semnificativă asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj și a bugetului de stat, existând posibilitatea apariției unor dificultăți în ceea ce privește asigurarea resurselor pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor care se confruntă cu riscul de șomaj, precum și pentru susținerea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială”, arată sursa citată.

În schimb, Ministerul Muncii arată că poartă discuții cu MInisterul Finanțelor pentru majorarea alocației pentru copii.

”Referitor la cuantumul alocației de stat pentru copii, menționăm că Ministerul Muncii și Justiției Sociale se află în proces de consultare cu Ministerul Finanțelor Publice pentru a se reglementa o majorare sustenabilă bugetar”, mai arată ministrul Budăi în documentul menționat.

DOCUMENT Guvernul recunoaște că riscă dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar crește ISR, indicator neactualizat cu inflația de peste 10 ani și luat în calcul la indemnizația de șomaj. Discută însă majorarea alocației pentru copii
Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci CITEȘTE ȘI Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci

După cum a anunțat Profit.ro, în 2017, parlamentarii puterii și cei ai opoziției și-au unit forțele și au susținut împreună, într-un proiect de lege, indexarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu 100% din rata inflației, ceea ce ar majora anual atât indemnizația de șomaj, cât și alocația de stat pentru copii, raportate la acest indicator. 

Printre semnatorii proiectului se regăsesc parlamentari din PSD, USR, ALDE, dar și foști membri ai ultimelor două partide, precum fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, care conduc în prezent formațiunea Pro România.

Proiectul a fost respins de Senat, însă, în aprilie anul trecut, fiind în discuție la Camera Deputaților, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a transmis în două rânduri Parlamentului că nu îl susține  din motive de impact bugetar. Astfel, Executivul a calculat că impactul financiar al majorării ISR cu 100% din rata medie a inflației, pentru perioada 2018-2022, ar presupune o majorare cu 163,3 milioane de lei a bugetului asigurărilor pentru șomaj. 

viewscnt
Afla mai multe despre
isr
indicator social de referinta
somaj
plata
dificultati
guvern
alocatie
copii
indemnizatie
somaj
venit minim
indexare
inflatie
majorare