Companiile cu capital majoritar sau integral de stat vor fi obligate să participe la procedurile de achiziție publică, în cazul în care autoritatea contractantă va solicita acest lucru. Măsura a fost stabilită astăzi de Guvern prin memorandum, după ce ministrul Finanțelor Publice a declarat că angajații ministerului sunt obligați să călătorească în străinătate la tarife mari pentru că Tarom nu participă la procedurile de achiziție lansate de minister.
Măsura a fost necesară, arată Guvernul, pentru că a fost constatată o scădere a competiției în sfera procedurilor de achiziție de produse, servicii și lucrări finanțate din fonduri publice, participarea companiilor de stat fiind redusă.
Inițiatorul memorandumului, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat ca exemplu achiziția de bilete de transport aerian din cadrul ministerului pe care îl conduce.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am avut, ca orice instituție publică, nevoie să contractăm anumite servicii de transport aerian. Am constatat o situație neplăcută vis-a-vis de operatorul nostru național de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastră. Astfel, Ministerul Finanțelor a fost obligat să plătească un transport pe o anumită rută, unde urmau să ajungă experții ministerului, în loc de 200 și ceva de euro cursa respectivă, 500 și ceva de euro - cu o rută extinsă, desigur, pentru că, repet, compania noastră aeriană nu a ofertat”, a declarat Teodorovici.
El a adăugat că, din 2016 până în prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul Finanțelor, Tarom a participat doar de două ori.
Prin urmare, Guvernul a stabilit prin memorandum că, în termen de 30 de zile, să fie întocmită o listă completă cu operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii și activități autorizate prin statut, aflați în subordonarea, coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul autorităților publice.
Prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) va fi introdusă obligativitatea transmiterii de către autoritățile sau entitățile contractante, după publicarea anunțului de participare, a unei invitații către fiecare din companiile din listă, în concordanță cu domeniul contractului de achiziție publică.
Reprezentanții statului în AGA sau CA ale companiilor menționate vor fi mandatați să stabilească obligativitatea operatorilor economici cu capital majoritar sau integral de stat să participe, respectiv să depună oferte la procedurile de achiziții publice, inclusiv sectoriale, organizate de autoritățile publice de la care au primit invitație.
Conform memorandumului aprobat de Guvern, autoritatea contractantă poate adopta, după publicarea în SEAP a unui anunța de participare, și alte măsuri complementare pentru asigurarea publicității contractului de achziție, cum ar fi transmiterea unei invitații în scris către operatorii economici interesați în vederea unei ”informări punctuale cu privire la desfășurarea procedurii de atribuire”.
Selectarea operatorilor economici cărora le este trimisă invitația la procedură este o decizie strictă a autorității contractante, mai prevede memorandumul.
CITEȘTE ȘI România riscă să piardă fonduri UE de 560 milioane euro, Guvernul semnează decizia ca alocările pentru proiecte să fie dublate sau triplateDocumentul aprobat de Guvern stabilește că selectarea poate fi realizată cu prioritate spre companiile cu capital majoritar sau integral de stat, în funcție de obiectul contractului de achiziție publică, precum și de domeniul de activitate al companiei de stat.
Ministrul Teodorivici a susținut că memorandumul are și avizul Consiliului Concurenței și, deci, nu există niciun fel de atingere a principiilor europene în materie de concurență.
”Este competiție la nivel european, dar înainte de toate trebuie să ne îngrijim de modul în care companiile care pot servi în piață, pot oferi anumite servicii să o și facă. Tarom, Poșta Română... toți cei care pot oferi servicii de care autoritățile contractante au nevoie”, a afirmat ministrul Finanțelor.