ANAF a scos la concurs un număr de 79 de posturi de execuție, inclusiv posturi de debutanți, pentru aparatul central, dar și alte 130 de posturi pentru DGRFP București. Sunt căutați angajați pentru diverse servicii ale ANAF, printre care Direcția generală juridică, Unitatea de management al informației și Direcția generală de management al riscurilor. La DGRFP București, posturile sunt în principal de inspectori și referenți. De asemenea, urmează să fie anunțate angajări pe 50 de posturi și la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).
Noul președinte ANAF, Lucian Heiuș, a declarat pentru Profit.ro că spre toamnă vrea să fie lansată o a doua etapă, cu recrutări pe posturi și la alte regionale, în special la județele în care sunt contribuabili importanți.
Informațiile referitoare la concursul pe care îl va organiza DGAMC nu au fost anunțate până la momentul publicării articolului, însă, potrivit informațiilor Profit.ro, urmează un anunț.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
ANAF nu a mai derulat un concurs de recrutare de personal din sursă externă începând din 2016, cu excepția unui concurs desfășurat în 2018 exclusiv pentru Vama Galați, conform datelor Profit.ro. Vama s-a separat de ANAF la începutul acestui an, într-o entitate distinctă, Autoritatea Vamală Română (AVR). Numărul de angajați este în scădere de mai mulți ani, timp în care Fiscul și-a acoperit parțial din posturile rămase vacante apelând la transferuri de la alte instituții.
ANAF are în prezent, după separarea AVR, circa 20.000 de angajați, dintr-un număr de posturi prevăzute în organigramă de 22.244.
Conducerea ANAF a fost preluată recent de către Lucian Heiuș. Obiectivul trasat acestuia de către premierul Nicolae Ciucă este să strângă mai mulți bani pentru a asigura "finanțarea măsurilor economice și sociale".
"Este prima etapă de recrutare pe posturi vacante la ANAF, pentru aparatul central, DGAMC și DGRFP București. Spre toamnă îmi doresc să avem o a doua etapă de recrutare de personal, pentru direcțiile regionale, în special pentru județele mari, unde sunt contribuabili importanți", a declarat, pentru Profit.ro, președintele ANAF, Lucian Heiuș.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriLa Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), numărul de posturi pentru care urmează să fie organizat concurs este de 50.
"DGAMC urmează să organizeze concursuri pentru recrutarea externă pe 50 de posturi. Anunțul privind concursurile urmează să fie publicat în curând", a declarat, pentru Profit.ro, directorul DGAMC, Ionuț Mișa.
Problema recrutării de personal și la regionale a fost ridicată de reprezentanți ai angajaților.
"Era și timpul ca ANAF să reia recrutarea externă de personal. Concursurile sunt oprite de prea mult timp. Este bine că se fac angajări în centrală și la regionala București, unde sunt probleme de personal de mult timp, dar deficit este și în teritoriu. Așteptăm din partea conducerii ANAF sa aprobe organizarea de concursuri și la celelalte regionale din țară, in conformitate cu masurile dispuse în rapoartele întocmite de Curtea de Conturi, măcar acolo unde situația a devenit critică (la nivelul organelor fiscale orasenesti, municipale si pe alocuri la nivelul AJFP urilor)", a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.
CITEȘTE ȘI La stat se poate: Guvernul pregătește derogare fiscală pentru ca CFR Marfă să dea statului vagoane în contul contribuțiilor angajaților la pensie și sănătate. Compania de stat ar evita astfel reincriminarea ca faptă penală"Recrutarea externă de personal (minim 300 posturi) cu competențe adecvate, capabil să raspundă exigențelor unei administrații moderne, urmărind în primul rând întinerirea aparatului fiscal și asigurarea de personal pe zone deficitare sau domenii noi de activitate - statisticieni, specialiști în IT, econometrie sau în analiza datelor", a fost menționată ca una dintre prioritățile ANAF în 2022 în domeniul resurselor umane.
Calendarul de desfășurare a concursului pentru centrala ANAF
1. Depunerea dosarelor de înscriere la concurs se desfășoară în perioada 12.05-31.05.2022, inclusiv.
2. Selecția dosarelor de înscriere va avea loc în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, respectiv în perioada 02.06-08.06.2022, inclusiv.
3. Proba scrisă, în data de 16 iunie 2022, ora 11.00 la care vor participa doar acei candidați care au fost declarați ”admis” la selecția dosarelor. Locația în care se va desfășura concursul se va afișa ulterior, în termen util.
4. Proba de interviu, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la care vor participa doar acei candidați care au obținut la proba scrisă minimum 50 puncte.
Posturile pe care le scoate la concurs de centrala ANAF
Desfășurare a concursului pentru DGRFP București
Concursul de recrutare în vederea ocupării funcțiilor publice de execuție vacante se va organiza în datele de 14.06.2022 (proba scrisă), 15.06.2022 (proba scrisă) și 16.06.2022 (proba scrisă) la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București situat în București, Str.Prof.Dr. Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2.
În situația în care numărul candidaților înscriși va depăși capacitatea locurilor din sala de examen a instituției, concursul se va organiza într-o altă locație, aceasta urmând a fi comunicată prin mijloacele prevăzute de lege. Totodată, menționăm că repartizarea candidaților înscriși la concursul de recrutare pe locație/săli va fi efectuată la data afișării rezultatelor selecției dosarelor de concurs ale acestora. Concursul constă în trei etape succesive, după cum urmează:
a) selecția dosarelor de înscriere;
b) proba scrisă;
c) interviul.
Selecția dosarelor de concurs ale candidaților se va efectua în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, respectiv în perioada 31.05.2022 - 07.06.2022. Proba scrisă se va desfășura în datele mai sus amintite, iar interviul va avea loc într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise.
Se vor prezenta la următoarea probă numai candidații declarați admiși la proba precedentă.