Comisia de buget din Camera Deputaților s-a oprit marți cu dezbaterea modificărilor la sistemul split TVA la un amendament care prevede că doar firmele care sunt inculse în acest regim sunt obligate să facă plăți defalcat. Președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan, a oprit dezbaterile, subliniind că este nevoie de o poziție a Guvernului, cu argumentul că amendamentul ar putea afecta radical noul sistem, în timp ce mediul de afaceri și opoziția au reclamat că altfel firmele și autoritățile locale vor prefera furnizori externi, din statele UE.
Modificările fuseseră programate la vot pentru miercuri în plenul Camerei Deputaților.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost prezentată cu mult înainte pe Profit Insider. Abonaților Profit Insider le pot fi furnizate toate documentele menționate, cu amendamentele în discuție, în urma unei solicitări la adresa profit@profit.ro
În prezent, așa cum a fost modificată la Senat, ordonanța Guvernului privind split TVA prevede că persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA.
Atât Camera Consultanților Fiscali, cât și Coaliția pentru Dezvoltarea României au propus în schimb amendarea legii astfel încât numai persoanele impozabile si institutiile publice care aplică mecanismul platii defalcate a TVA, aă aibă obligația de a plăti contravaloarea TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului sau prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA.
Inițiatorii amendamentelor au subliniat că prevederea actuală își are originea în forma inițială a legii, care instituia regimul de split TVA obligatoriu pentru toți agenții economici.
În schimb, președintele comisiei, Viorel Ștefan, fost ministru de Finanțe, a arătat că adoptarea amendamentului ar ”anula” practic sistemul de plată defalcată a TVA și a subliniat că majoritatea are nevoie de un punct de vedere al Guvernului în această privință.
”Da, pare simplu la prima vedere, dar la o analiză mai atentă, observăm că acești furnizori, dacă au ajuns să fie înregimentați în acest sistem de split TVA, înseamnă că au probleme financiare. Dacă au probleme financiare, atunci nu mai reprezintă o garanție faptul că banii intrați în contul principal al acestui contribuabil mai pot fi transferați în contul special de TVA. Altfel spus, scopul pe care l-a țintit această ordonanță (...) ar putea să fie compromis în mare parte”, a explicat Viorel Ștefan.
În schimb, reprezentanții mediului de afaceri au averetizat că dacă este menținută forma actuală chiar administrația locală din zonele de graniță va prefera achiziții din țările vecine, ca și firmele locale, care vor beneficia astfel de taxarea inversă valabilă la nivelul Uniunii Europene.
CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Iordache (PSD), în urmă cu 1 an: Transferul contribuțiilor la angajat, o măsură jignitoare. Din fericire, a fost suficientă revoltă publică pentru a opri intenția lui CioloșComisia are de dezbătut sute de amendamente, dar nu a ajuns deocamdată decât la poziția 29 a listei de amendamente. USR a anunțat anterior că a depus 5.000 de amendamente împotriva split TVA, anunțând că le va susține pe toate în comisie și în plen, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței acestei legi.
Până în prezent, comisia a stabilit că plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split vor fi majoratecu câte un zero, astfel încât pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.
Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.