Deficit bugetar de 0,6% din PIB în ianuarie. Ciolacu - Da, sunt plățile de anul trecut

Taxe și Consultanță   
Deficit bugetar de 0,6% din PIB în ianuarie. Ciolacu - Da, sunt plățile de anul trecut

Deficitul bugetar de 0,6% din PIB din ianuarie a fost determinat de plăți pe care Guvernul nu le-a făcut pe finalul anului trecut și pe care le-a amânat pentru începutul acestui an, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Întrebat despre posibila adoptare a unor măsuri cu impact bugetar, premierul a spus că nu sunt necesare, Guvernul urmând să se încadreze în ținta de 7% pentru întreg anul.

Având în vedere că legislația privind bugetul a fost adoptată în februarie, trebuie să luăm în calcul că unele cheltuieli au fost plafonate în ianuarie la media lunară din 2024, ceea ce probabil a ajutat la o limitare artificială a cheltuielilor din prima lună a anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier CITEȘTE ȘI Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier

Procentajul de 0,6% din PIB corespunde unei sume de circa 11,5 miliarde de lei. Ținta pentru întreg anul este pentru un deficit în termeni cash de 7,04% din PIB, 134,6 miliarde lei.

Pentru comparație, în ianuarie anul trecut, deficitul bugetar a fost de 0,45% din PIB, 7,9 miliarde lei, Guvernul invocând și la acel moment plăți pe care le amânase de pe finalul anului anterior. Deficitul pentru întreg 2024 a fost de 8,65% din PIB, 152,72 miliarde lei.

Întrebat despre un nivel al deficitului de 0,6% din PIB în ianuarie, premierul a răspuns că a fost determinat de plăți amânate de anul trecut și că nu vor fi necesare măsuri suplimentare astfel încât Guvernul să se încadreze în ținta de 7% asumată pentru acest an.

Ministrul Finanțelor explică cum va fi taxa auto, anunțată de Profit.ro: Trebuie avute în vedere și gradul de suportabilitate, și puterea de cumpărare CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor explică cum va fi taxa auto, anunțată de Profit.ro: Trebuie avute în vedere și gradul de suportabilitate, și puterea de cumpărare

"Da, sunt plățile de anul trecut. (...) Nicio măsură, pentru că ne vom încadra în 7% și, mai mult, veți vedea că în august vom avea excedent când vom face rectificarea", a spus Ciolacu.

Nu este clar la ce s-a referit premierul când a vorbit despre excedent. România are acum un plan pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar de la 7% în acest an la mai puțin de 3%. Excedent în acest an nu este un obiectiv realist, fiind mai probabil ca premierul să se fi referit că rectificarea din vară va fi una care va reflecta o situație a bugetului mai bună față de țintele asumate.

Deficitul menționat mai sus este cel în termeni cash, folosit ca standard intern. Deficitul utilizat în discuțiile cu Comisia Europeană este cel pe standard ESA. Standardul ESA înregistrează diferit unele tipuri de cheltuieli, cum sunt pentru achiziții militare sau cele cu facturi amânate.

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă date oficiale privind deficitul pentru luna ianaurie. Publicarea lunară a datelor are loc, în mod obișnuit, începând cu data de 25.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
buget