Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, începând de anul viitor, și pentru vânzarea de cărți, manuale, ziare și reviste în format electronic, nu doar pentru comercializarea celor tipărite, ca în prezent, a decis Parlamentul, prin votul final al deputaților.
De ce este important: Codul fiscal reglementează în prezent aplicarea unei cote reduse de 5% a TVA asupra bazei de impozitare pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste exclusiv în format tipărit. În 2018, la nivelul Uniunii Europene s-a convenit însă asupra unei directive care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic.
De asemenea important: Documentul transmis de Guvern către Comisia Europeană, cu obiective în cadrul PNRR, și prezentat de Profit.ro include însă, printre altele, și angajamentul de a exclude posibilitatea ca pe viitor să fie introduse noi cote reduse de TVA (de nivelul 5% sau 9%) pe lângă cele existente în prezent, cum este, de exemplu, TVA aplicată la alimente.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Cota de TVA la lemnul de foc, pentru populație, firme și instituții, va fi redusă din decembrie. Guvernul Cîțu tocmai s-a angajat însă la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemneInițiatorii arată că, în doi ani și jumătate de la adoptarea directivei, țări europene cu tradiție culturală și consum cultural semnificativ au adoptat această regulă de supunere unui regim fiscal egal a cărților în format tipărit, electronic sau audio.
Mai mult, Marea Britanie a dispus, odată cu debutul pandemiei de Covid-19, o reducere la cota 0% pentru toate cărțile, indiferent de format. La fel a procedat Norvegia, chiar din 2019.
”Se cuvine așadar să urmăm exemplul adoptat la nivelul celor mai multe țări din Uniunea Europeană și să realizăm o armonizare a cotelor de TVA la comercializarea de cărți, indiferent dacă acestea se prezintă în format tipărit pe hârtie, sub formă audio sau multimedia sau în format electronic transferabil prin Internet”, arată inițiatorii proiectului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătoriiPrin urmare, proiectul prevedea modificarea Codului Fiscal, stabilind că o cotă redusă de 5% a TVA se va aplica asupra bazei de impozitare în cazul livrării de: ”manuale școlare și cărți în format tipărit, audio, multimedia sau electronic, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității”.
După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Cîțu, în ciuda angajamentelor din PNRR, a transmis Parlamentului că susține măsura, dar a făcut și propuneri de clarificare a acesteia, considerând că textul propus în proiect nu reflectă corect textul din directiva europeană, respectiv în textul din directivă nu se regăsește formatul multimedia.
”Din textul propus ar rezulta că se tratează diferit manualele școlare și cărțile față de ziare și reviste, în sensul că doar pentru manualele școlare și cărți se propune cota redusă de 5% pentru mai multe formate de comercializare, în timp ce pentru ziare și reviste cota redusă de 5% nu este valabilă decât în cazul formatului tipărit”, a observat Guvernul.
CITEȘTE ȘI FOTO ANAF vinde casa lui Hayssam la jumătate de preț. Apartament de 4 camere într-o vilă din centrul Bucureștiului, la 130.000 de euroPrin urmare, Executivul a propus modificarea formei din proiect în ce privește aplicarea cotei de 5% a TVA, deputații s-au conformat, iar forma adoptatată de Parlament a prevederii este următoarea:
”(...) din punct de vedere al compatibilității cu acquis-ul comunitar în materie de TVA, susținem propunerea de modificare a art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar într-o formă amendată a textului propus, după cum urmează: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepția celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicității”i.
Noua cotă va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2022, prevede proiectul adoptat.
Inițiatorii au estimat că o trecere de la cota standard de TVA (19%) la una redusă (5%) ar avea un impact financiar negativ asupra încasărilor bugetare de doar 70.000 de euro, aproximativ 350.000 lei, în primul an de aplicare, media pe 5 ani fiind de doar 130.000 lei.
Pentru a intra în vigoare, modificarea Codului Fiscal mai trebuie promulgată de șeful statului.