Declarațiile pe proprie răspundere care se anexează la cererea de înregistrare sau alte cereri vor putea avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și vor putea fi transmise la oficiul Registrului Comerțului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poștă și curier, nu doar pe durata stării de alertă, ci și un an după încetarea acesteia, a decis Parlamentul, prin votul final al deputaților.
De ce este important: În contextul pandemiei de Covid-19, Guvernul a decis în 2020 ca pe o perioadă de 6 luni de la data încetării stării de urgență, activitatea oficiului registrului comerțului să se deruleaze în principal prin mijloace electronice și prin corespondență. De asemenea, s-a stabilit că, pe aceeași perioadă, declarațiile pot fi transmise la oficiul Registrului Comerțului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poștă și curier.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna noiembrie, Guvernul a prelungit, prin ordonanță de urgență, cu încă 9 luni aceste măsuri, astfel încât acestea ar urma să expire la 14 august.
Acum, deputații au modificat prevederile acestei ordonanțe, stabilind că modul de lucru în relația cu Registrul Comerțului, cu documente în format electronic și corespondență, ”se aplică pe durata stării de alertă, precum și un an după încetarea acesteia”.
Deputații au eliminat, însă, în proiect și două cerințe prevăzute în Legea societăților cu privire la sediul social.
Astfel, a fost abrogată prevederea: ”La înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social. După înregistrarea în registrul comerțului, oficiul registrului comerțului transmite documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social”.
Aleșii au mai abrogat și prevederea că ”Informațiile privind calitatea de asociat unic și îndeplinirea condițiilor privind sediul social se înregistrează în registrul comerțului pe cheltuiala solicitantului”.
CITEȘTE ȘI Guvernul se pregătește să schimbe procedura de autorizare a caselor de schimb valutar. Pentru capitalul social la înființare, de 350.000 lei, nu va mai trebui dovedită proveniența banilorUn alt amendament reformulează o prevedere din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului și stabilește că: ”În vederea efectuării controlului de către autoritățile/instituțiile publice competente în domeniul autorizării funcționării și a verificării conformității celor declarate, oficiul registrului comerțului transmite acestora, pe cale electronică, informații din declarațiile-tip pe proprie răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității la sediul social/profesional și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți, și datele de identificare a persoanelor înregistrate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării în registrul comerțului”.