Declarația 112, prin care firmele declară la ANAF impozitul și contribuțiile la sănătate și pensie ale angajaților, generează un număr mare de erori cu numai câteva zile înaintea termenului limită de depunere, motivul principal fiind introducerea supraimpozitării unor contracte part-time, pe care specialiștii IT de la CNIF, centrul IT al Ministerului Finanțelor, nu au reușit să o implementeze funcțional în formularul inteligent. Contabilii sunt nemulțumiți, deoarece autoritățile au știut din iulie că trebuie modificată declarația, dar prima variantă de formular a apărut abia pe 21 septembrie, în jurul orei 15. Mai jos sunt detaliate exemple pentru astfel de situații.
Data limită pentru depunerea declarației este în general 25 a lunii (pentru luna anterioară), dar cum 25 este în septembrie într-o zi de duminică, termenul limită de depunere devine luni, 26 septembrie.
De ce este important: D112 este una dintre cele mai importante declarații fiscale, din perspectiva asigurărilor de sănătate și pensie ale angajatului, dar și din cea a veniturilor la buget. Cum autoritățile au avut o perioadă lungă de timp la dispoziție, este neclar de ce formularul inteligent a ajuns să fie pregătit în ultimele zile înainte de termenul limită. Trebuie precizat că formularul este actualizat acum zilnic de CNIF, pe măsură ce identifică și rezolvă erori, iar acest proces va continua, probabil, și zilele următoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parte a pachetului mai amplu de măsuri fiscale, Guvernul a decis la mijlocul lunii iulie, prin ordonanță, că pentru contractele de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate nu pot fi mai mici decât cele care ar rezulta din aplicarea cotelor de CAS și CASS la valoarea salariului minim brut. Există și o serie de excepții aplicabile pentru anumite categorii de persoane fizice (de exemplu: elevii sau studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare). Cele mai recente date pe această temă sunt disponibile în acest articol.
Situatii de erori generate de D112 sunt disponibile și în galeria foto.
Nemulțumiri
- Ministerul Finanțelor și ANAF au știut din iulie de ordonanța 16/2022 și de faptul că pentru august este necesar să modifice declarația 112
- proiectul de modificare a apărut abia prin 16 septembrie
- ordinul a fost publicat în 19 septembrie după amiaza
- primul formular a fost postat abia pe 21 septembrie în jur de ora 15
- sunt firme mari care nu pot implementa acest formular instant. Sunt firme unde spețele sunt diverse
- când însă tu ai probleme de astea și termenul de declarare și plată este 26, adică peste 5 zile din care două de week-end, e deranjant
- oamenii de bună credință vor să declare și să plătească și sunt stresați de situații de astfel de situații
- la astfel de erori apar două probleme:
- nu poți declara
- nu mai știi dacă ai calculat corect sau nu.
"Declarația e varză. Sunt tot felul de erori, iar termenul e acum, luni. Câteodată calculează de plată mai mult decât ar trebui, în alte cazuri mai puțin. De exemplu, calculează suprataxare în cazul în care venitul salarial e mai mic decât minimul pe economie din cauza acordării de concediu medical, deși nu ar trebui să facă așa. Pe lângă part-time, mai dă erori și pentru salariații din construcții", a declarat, contactat de Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.
Erori apar și în situațiile în care timpul de lucru este fragmentat, dar aici formularul ANAF vrea să impoziteze mai puțin decât ar trebui, semnalează contabilii.
"Pe cazuri ideale se poate depune fără probleme. Dar sunt multe cazuri în care apar erori sau diferențe. Erorile sunt concentrate în mare parte în zona declarării contractelor part-time sau cu timp fragmentat de lucru, ca urmare a ultimei schimbări legislative. Un astfel de caz este cel al unei persoane care lucrează doar două zile pe săptămână, dar la care declarația ANAF nu mă lasă să plătesc supraimpozitat, pare că vrea să plătesc mai puțin. Sigur că nu am avea ceva împotrivă, dar după tot noi suntem vinovați că nu am plătit. Alte erori apar la situațiile în care am contracte cu timp parțial care încep sau încetează în timpul lunii. Aici nu știe nimeni cum rotunjește ANAF baza de calcul și apar diferențe între ce calculează programele și ce calculează ANAF. O altă problemă este la cei care au normă întreagă. Dacă am persoană cu normă întreagă ce are 8 ore de absență și a lucrat 21 de zile din 22, ajungem iar la discuția despre ce înseamnă zile cu contract activ, unde ANAF interpretează în defavoarea supraimpozitării. Sunt, însă, și erori generate de utilizatori, iar acestea acum intră la grămadă cu restul, care sunt cauzate de schimbarea formularului", a declarat pentru Profit.ro Cristian Toma, expert contabil.
Caz descris de Cristi Toma într-o postare online:
"ANAF vrea să plătim mai puțin.
Concret dacă o persoană e angajată cu ore/lună sau ore/săptămână, ANAF consideră că are contract activ doar în zilele în care a lucrat. Sau cel puțin prin regulile de completare a declarației textul de la art.146 e interpretat așa. Adică interpretarea ANAF nu are nicio treabă cu starea contractului conform Codului muncii.
De exemplu am salariat cu 80 ore/lună, repartizate în 10 zile a câte 8 ore. Nu mai lucrează nicăieri. Are realizat 1.600 lei. Eu zic că are contract activ toată luna și că trebuie să calculez contribuții la 2.550 lei, iar diferența între ele și cele calculate la realizat să le suporte angajatorul.
Și vine ANAF, care zice ca-n mesajul de mai jos - că baza e fie salariul realizat, fie salariul minim corespunzător zilelor lucrate considerând că acelea sunt "zile lucrătoare din lună în care contractul a fost activ". Pe exemplul lor, eu aș datora contribuții la 1.600 lei pentru că baza calculată de ei ar fi 1.159 lei.
La fel, ANAF vine și zice că o persoană cu normă întreagă nu poate avea completat exceptat sau nu la stare pentru că ar fi cazul. Asta deși în realitate textul de lege nu zice nimic legat de normă și nu condiționează în funcție de normă excepțiile.
Hai că suntem bine. În 22, până la 26 mai este vreme.
PS: aștept să văd un punct de vedere oficial că am pus întrebare pe SPV. Nu că nu aș mai avea acolo unele la care răspunsul fie nu este fie a venit cum a venit."
Caz tehnic prezentat un dezvoltator ERP confruntat cu implementarea raportării în D112 pentru clienții proprii, adică utilizatori ai ERP-ului
"Se pare că cei de la ANAF nu vor să colecteze impozite și contribuții - așteaptă contribuabilii declarația asta de 3 săptămâni ca să poată să plătească impozite. Iar durerea cea mai mare e timpul scurt lăsat pentru implementare", a spus acesta.
Exemplu de indicator calculat greșit: avem un part_2550= ROUND(2550*A_8 /NZL) - la ei funcția round în acest caz face de fapt FLOOR - adica ROUND(4.9) = 4 în viziunea lor.
În aceeași anexă, câteva rânduri mai jos, nu mai dau formulele de calcul, nu se știe de ce (probabil au și ei dubii și mai bine nu se pronunță).