Parlamentarii Pro Europa avansează, într-un proiect de lege, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% pentru lemnul de foc. Inițiatorii argumentează necesitatea măsurii prin faptul că lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național.
Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Statistică, lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național. În mediul rural, numărul gospodăriilor care utilizează acest mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, respectiv 85% din totalul locuintelor rurale.
Autorii proiectul arată că, în perioada 2016-2019, având în vedere și modificarile legislative aduse Codului Silvic, volumul de lemn de foc direcționat de către populație s-a triplat, înregistrând o creștere de la aproximativ 788.400 mc, în 2016, la circa 1,034 milioane mc, în 2017, și până la 1,704 milioane mc, în 2018, coform datelor Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, pentru livrările de lemn de foc către populație este aplicabilă cota standard de TVA de 19%, aceeași pentru livrările de masă lemnoasă din exploatări. În acets din urmă caz, arată autorii proiectului, există o serie de deductibilități și facilități, inaplicabile persoanelor fizice care achiziționează lemn de foc.
În scopul creșterii gradului de conformare fiscală voluntară și pentru susținerea populației care utilizează lemnul de foc ca resursă principală de încălzire, parlamentarii Pro Europa propun ca, începând cu 1 ianuarie 2020, să se aplice o cotă redusă de TVA de 5% pentru lemnul de foc.
Autorii mai arată că reducerea TVA la lemnul de foc este permis de legislația comunitară, alte state membre având cote reduse: Belgia - 6%, Franța - 10%, Lituania 9%, Germania - 7%, Cehia - 15%.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Nouă lege pentru mediul de afaceri: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri și deține mai multe sedii sociale într-o singură încăpere. Mai multe acte și obligații eliminateInițiatorii susțin și că, din punct de vedere bugetar, ”este oportun ca această măsură să se implementeze începând cu data de 1 ianuarie 2020 coroborat cu măsura reducerii cotei standard de TVA de la 19% la 16% și instituirea cotei reduse de TVA de 5% pentru produse alimentare”. Măsura reducerii cotei generale de TVA nu a fost însă decisă încă în Parlament.
Recent, și Consiliul Concurenței, în urma derulării unei analize pe piața din județele Brașov, Brăila, Ialomița și Hunedoara, a constatat că cererea pentru lemn de foc a fost mai mare decât oferta în perioada august 2016 – august 2018, ceea ce a condus la creșteri semnificative ale prețurilor și la disfuncționalități în aprovizionarea populației.