Costul orar al forței de muncă, în creștere

Taxe și Consultanță   
Costul orar al forței de muncă, în creștere

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,84% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, și o rată de scădere de 0,47% raportat la trimestrul IV din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul I din 2021, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (17,23%), informații și comunicații (16,84%), respectiv în hoteluri și restaurante (15,20%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxa care va fi impusă platformelor de streaming - restabilită la 4%. În schimb, televiziunea și radioul publice vor putea întrerupe cu reclame filme și emisiuni CITEȘTE ȘI Taxa care va fi impusă platformelor de streaming - restabilită la 4%. În schimb, televiziunea și radioul publice vor putea întrerupe cu reclame filme și emisiuni

Față de perioada analizată, scăderea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-3,12%).

Potrivit datelor INS, față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învățământ (-11,01%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,71%).

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activități de servicii (8,40%), tranzacții imobiliare (5,48%), informații și comunicații (5,11%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (4,42%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri
forta de munca
ins