România se retrage din Banca Internaționalã de Investiții (BII) și Banca Internaționalã de Cooperare Economicã (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. De asemenea, Câciu, a subliniat, în acestã searã, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare, cã România susține ferm mãsurile coordonate la nivel european în criza din Ucraina și este pe deplin angajatã în implementarea tuturor sancțiunilor agreate.
Țările membre ale BICE sunt Bulgaria, Vietnam, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia și Cehia. Statele membre BII sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă, Slovacia și Vietnam.
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!De asemenea, ministrul Finanțelor a apreciat cã discuția privind revizuirea Pactului de Creștere și Stabilitate trebuie sã reflecte abordarea flexibilã necesarã în ceea ce privește investițiile publice și cheltuielile în domeniul apãrãrii, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeanã au avut miercuri, 2 martie 2022, un schimb de opinii privind coordonarea aspectelor economice și financiare în contextul crizei din Ucraina, desfãșuratã în regim de videoconferințã.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a prezentat o informare cu privire la situația economicã actualã și impactul imediat sau anticipat al sancțiunilor europene impuse Federației Ruse. De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni, Președintele Bãncii Centrale Europene, Christine Lagarde, Președintele Bãncii Europene de Investiții, Werner Hoyer și Director al Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, au fãcut o evaluare a efectului sancțiunilor atât asupra economiei rusești, cât și asupra economiei europene.
Printre cele mai importante sancțiuni adoptate de Uniunea Europeanã în domeniul financiar-bancar sunt înghețarea activelor pentru 7 bãnci rusești, interzicerea cumpãrãrii de acțiuni în UE de cãtre companiile de stat din Rusia, restricționarea depozitelor cetãțenilor ruși la maxim 100.000 euro în bãncile europene, interzicerea cumpãrãrii de bonduri europene de cãtre Rusia și înghețarea rezervelor Bãncii Centrale din Federația Rusã.