Costul orar al forței de muncă a crescut

Costul orar al forței de muncă a crescut
scris 7 iun 2023

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 14,33% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În perioada menționată, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (23,06%), construcții (21,84%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (21,43%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB CITEȘTE ȘI Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB

În trimestrul I 2023, comparativ cu trimestrul I 2022, creșterile cele mai mici ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în sănătate și asistență socială (3,24%), alte activități de servicii (5,32%), respectiv în administrație publică (8,47%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul I 2023 cu 14,34%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,04%.

Față de trimestrul anterior, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice, în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Potrivit datelor INS, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (9,86%), construcții (7,81%), respectiv administrație publică (5,7%).

Cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,06%), industria extractivă (-4,50%) și în alte activități de servicii (-3,09%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,35%.

viewscnt
Afla mai multe despre
forta de munca
ins