Consultant Deloitte: Majoritatea companiilor vor fi atrase în sistemul split TVA, din 2018, cu unele costuri

Consultant Deloitte: Majoritatea companiilor vor fi atrase în sistemul split TVA, din 2018, cu unele costuri
scris 22 dec 2017

Companiile și persoanele plătitoare de TVA, indiferent dacă vor avea sau nu obligația de a implementa sistemul de plată defalcată, vor fi atrase în sistem de la 1 ianuarie 2018, atâta timp cât vor intra în relații cu furnizori care trebuie să aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Bâldea, director Deloitte România.

În urma modificărilor din Parlament, split TVA instituit de OG 23/2017 a devenit opțional pentru marea majoritate a firmelor și obligatoriu doar pentru două categorii (cu restanțe de TVA și în insolvență).

Urmărește-ne și pe Google News

Totuși, în practică, sistemul nu va avea impact doar pentru categoriile pentru care este obligatoriu. Obligația pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA de a plăti taxa defalcat către furnizorii aflați în sistem va aduce cel puțin un cost administrativ. Vor fi necesare verificări în registrului plătitorilor, precum și urmărirea plăților, a spus Raluca Bâldea. Ea a mai arătat că în cazul plății eronate se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi atât la client, cât și la furnizor, din suma plătită eronat dacă nu este corectată în 7 zile lucrătoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Raluca Bâldea, director Deloitte România

Raluca Bâldea, director Deloitte România

Cel puțin câteva luni, până când sistemul se va regla și va intra în rutină, e posibil să apară unele probleme de funcționare cu riscurile aferente pentru companii.

Sistemul plății defalcate a TVA va fi obligatoriu pentru persoanele înregistrate în scop de TVA care au restanțe de TVA sau sunt în insolvență, potrivit modificărilor aduse în Parlament. Legea urmează să fie promulgată de președintele României și publicată. Dacă acest lucru nu se va întâmpla până la 1 ianuarie, OG 23/2017 va intra în vigoare, sistemul devenind obligatoriu pentru toți plătitorii de TVA, așa cum e prevăzut de ordonanță.

ULTIMA ORĂ Decizia finală split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicarea split TVA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizia finală split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicarea split TVA

Ce categorii de contribuabili vor aplica split TVA și de la ce moment

  • De la 1 martie 2018 pentru cei care aveau la 31 decembrie 2017 restanțe de TVA (și care rămân neplătite până la 31 ianuarie 2018) de peste 15.000 lei - mari contribuabili; 10.000 lei - contribuabili mijlocii; 5.000 lei - restul contribuabililor
  • De la 1 martie 2018 cei care se aflau sub legislația privind insolvența la 31 decembrie 2017
  • De la data de 1 a celei de-a doua luni împlinirii termenului de 60 zile lucrătoare pentru cei care, după 1 ianuarie 2018, au restanțe de TVA neachitate în 60 zile lucrătoare de la scadență
  • De la data de 1 a lunii următoare intrării pentru cei care intră sub incidența legislației privind insolvența după 1 ianuarie 2018.

Din sistemul split TVA se poate ieși prin depunerea unei notificări la sfârșitul anului fiscal, a mai spus Raluca Bâldea,  dar nu mai devreme de un an pentru cei care au optat pentru aplicarea acestuia sau după minim 6 luni de la data achitării datoriilor sau după ieșirea de sub incidența legislației privind insolvența pentru cei care aplică obligatoriu sistemul.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
deloitte