CONFIRMARE - OFICIAL Declarații fiscale - Finanțe, ANAF: "S-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor"

CONFIRMARE - OFICIAL Declarații fiscale - Finanțe, ANAF: "S-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor"
scris 21 mar 2020

Termenul de depunere a declarațiilor fiscale nu va mai fi prorogat de la 25 martie la 25 aprilie, așa cum a fost anunțat la începutul acestei săptămâni, au precizat astăzi, prin comunicate identice, Ministerul Finanțelor și ANAF. Comunicatele celor două confirmă știrea transmisă joi în exclusivitate de Profit.ro, prin care anunța că termenul de depunere a declarațiilor fiscale nu va fi amânat, astfel că firmele care au obligația să transmită informațiile către ANAF trebuie să o facă în termenul legal, până la 25 martie. Articolul a generat o nemulțumire puternică în rândul contabililor, care, în multe cazuri, trebuie să lucreze acum foarte repede pentru a respecta termenul legal. Ministerul Finanțelor și ANAF transmit acum că "toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege".

EY Webinar COVID-19 Impactul asupra continuității afacerilor – provocări și pârghii juridice și fiscale de redresare CITEȘTE ȘI EY Webinar COVID-19 Impactul asupra continuității afacerilor – provocări și pârghii juridice și fiscale de redresare
Urmărește-ne și pe Google News

"Având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor. Conducerea Ministerului Finanțelor Publice și ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege", potrivit comunicatului comun transmis de Ministerul Finantelor și ANAF.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Link către comunicatul de pe site-ul Ministerului Finanțelor

Link către comunicatul identic al ANAF

Ministerul Finanțelor și ANAF transmit, în comunicat, că au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;
  • aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligații fiscale restante;
  • se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;

Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. Guvernul, în ședința de miercuri, a decis adoptarea acestor măsuri.

Profit.ro a explicat joi că propunerea de amânare a termenului de depunere a fost inclusă într-un proiect cu mai multe măsuri discutat miercuri seara de către Guvern, dar a fost exclusă din forma finală, întrucât s-a considerat că depunerea declarațiilor se poate face electronic. Amânarea termenului nu se mai regăsește în forma finală. Surse guvernamentale au declarat joipentru Profit.ro că  executivul a decis să nu amâne termenul de depunere pentru declarații, deși a existat această intenție, deoarece declarațiile fiscale vor fi necesare în momentul în care Ministerul Economiei va face verificările necesare pentru a acorda firmelor certificatul de situație de urgență. Certificatul ar urma să fie acordat foarte rapid, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a reprezentanților firmei, iar Guvernul a considerat că este nevoie ca declarațiile fiscale să fie depuse la termen pentru ca Ministerul Economiei să poată face, ulterior acordării certificatului, o serie de verificări la ANAF.

"Am sunat astăzi (joi, n.r.) la biroul central de asistență ANAF și am întrebat dacă putem lua în considerare comunicatul de pe site-ul ANAF cu privire la prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor. Răspunsul a fost NU. Cică este doar un proiect. Daca va fi stabilit un nou termen prin act normativ, atunci se va prelungi", afirma, joi, un contabil afectat de această situație.

Luni, la începutul acestei săptămâni, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, printr-un mesaj pe Facebook, și ANAF, printr-un comunicat au anunțat că "Totodată, se amană termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020".

Măsura a fost solicitată săptămâna precedentă de către mediul de afaceri.

AmCham Romania, organizație care reunește peste 450 de companii americane, multinaționale și românești, a solicitat Ministerului Finanțelor amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale, în contextul eforturilor de a reduce expunerea angajaților la riscul contactării COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
declaratii fiscale
ministerul finantelor
coronavirus