Guvernul a adoptat, joi, ordonanță de urgență, prezentată de Profit.ro, prin care permite și anul acesta primăriilor să nu respecte limita de îndatorare și să contracteze împrumuturi de la Trezoreria Statului, în cuantum total de 500 milioane lei, pentru 2018 și 2019. Executivul permite, totodată, autorităților locale să poată utiliza excedentul bugetului local pentru a finanța și cheltuielile cu personalul, cu corecții financiare sau pentru plata arieratelor.
La finele anului trecut, primăriile au mai primit de la Guvern dreptul de a împrumuta 88 milioane de lei pentru a acoperi corecțiile financiare impuse la proiectele europene și pentru asigurarea încălzirii în sezonul rece.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, o nouă ordonanță de urgență pregătită de Executiv prevede că ”unitățile administrativ-teritoriale pot solicita în perioada 2018-2019 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500.000 mii lei în anul 2018 și 2019, cu trageri din împrumuturi în anul 2019, pentru asigurarea finanțării proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate”.
Condițiile de împurmut sunt dobândă ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 2 puncte procentuale și care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare va fi până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.
Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sau la administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor prevăzute pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 30 noiembrie 2018, conform proiectului de ordonanță.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța indemnizațiilor pentru mame a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare: Contribuția la pensie, plafonată la vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne o lunăDe asemenea, după cum promisese premierul Dăncilă la Adunarea Generală a Asociației Comunelor, ordonanța prevede că, în anul 2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul bugetului local pentru a finanța și cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corecțiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentințele civile definitive, precum și pentru plata arieratelor, numai în cazul în care din veniturile proprii și din sumele de echilibrare primite conform legii bugetului de stat pe anul 2018 nu pot acoperi cheltuielile necesare acestor categorii de cheltuieli.