Guvernul va înlocui 7 formulare fiscale, inclusiv Declarația 600, cu un document unic, urmând ca persoanele care obțin venituri din activități independente să plătească CAS și CASS la venitul estimat și nu la cel de anul trecut, cum prevede actuala legislație. Plățile vor fi efectuate pentru anul în curs până la data de 31 martie a anului următor. Persoana în cauză va fi asigurată în sistemul de sănătate de la data depunerii Declarației unice și nu de la momentul plății, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă.
Modificările avute în vedere urmează să fie prezentate în perioada imediată de Ministerul Finanțelor.
Premierul nu a precizat care formulare vor fi încorporate în Declarația Unică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Contribuabilii vor depune o singură declarație în loc de șapte. Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului se vor face la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent. Va fi un singur termen de plată, respectiv pînă la data de 31 martie a anului celui în care se realizează venituri, în loc de cinci termene de plată”, a spus premierul.
De asemenea, va fi eliminată obligația de a efectua plăți anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și a penalităților pentru neplata la aceste termene.
Contribuabilul va putea face și plăți anticipate în cursul anului, dacă dorește, urmând ca pentru plata anticipată și depunerea online a Declarației Unice să primească o bonificație. Premierul nu a prezentat detalii asupra valorii bonificației.
„Contribuabilul poate alege să efectueze plăți oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării reurselor financiare în cursul anului în fiuncție de necesitățile proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificație, adică se reduce suma de plată, pentru efectuarea plăților înainte de termenul limită. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la Fisc dacă vor depune declarația unică prin SPV. Încurajăm depunerea declarațiilor prin mediul online și pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a spus Viorica Dăncilă.
CITEȘTE ȘI Viorel Ștefan: Contribuabilii care nu au depus declarația 600 vor beneficia de asigurări de sănătate, vom reglementa prin OUGÎncadrarea ca plătitor de CAS sau CASS va fi în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.
Potrivit premierului, calitatea de asigurat va fi valabilă de la data depunerii Declarației și nu de la data efectuării plății, ca în prezent.
Totodată, persoanele cu venituri mici sau fără venituri vor fi asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a șase salarii minime brute, față de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent.
Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale. Potrivit Executivului, au fost depuse aproximativ 30.000 de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016.
Declarația trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.
Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.