CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri
scris 7 feb 2023

Deși anunțase săptâmâna trecută că a renunțat deocamdată la o astfel de reglementare, Guvernul revine acum cu un nou proiect de modificări legislative, semnalate de Profit.ro, care prevăd că persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

”În ședința de Guvern de astăzi au fost eliminate, în timpul dezbaterilor, articolele cu privire la nivelul indemnizațiilor de maternitate, cuprinse în forma inițială a proiectului”, transmisese săptămâna trecută Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, Executivul preciza că: ”Prevederile eliminate din proiect vor constitui obiectul unui proiect de reglementare separat”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UDMR, pe aceeași voce cu PSD prvind taxa de solidaritate: Companiile au făcut profit pe consumul românilor CITEȘTE ȘI UDMR, pe aceeași voce cu PSD prvind taxa de solidaritate: Companiile au făcut profit pe consumul românilor

Noul proiect reia propunerea de limitare a indemnizațiilor de maternitate.

Astfel, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), conform noilor prevederi, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar).

Modificarea are scopul să limiteze o prevedere de care profitau unele persoane care optau să cotizeze timp de 6 luni o anumită sumă, cât mai ridicată posibil, pentru a primi în decurs de patru luni o sumă de câteva ori mai mare față de contribuția din precedentele șase luni.

Guvernul arată că astfel este aplicat un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu pentru calculul indemnizațiilor de maternitate, menținându-se totodată susținerea politicilor de încurajare a natalității, precum și aplicarea unitară a măsurilor fiscale.

Toți salariații - o zi liberă plătită, prin lege, pentru a-și serba ziua de naștere CITEȘTE ȘI Toți salariații - o zi liberă plătită, prin lege, pentru a-și serba ziua de naștere

De ce este important: În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același calcul se utilizează și pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj, potrivit legii.Persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute.

Astfel, o persoană angajată care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe țară, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 2.168 lei, iar o persoană asigurată opțional la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei).

Autoritățile arată că astfel sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizațiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

”În practică s-a ajuns la situația nefirească în care persoanele care se asigură opțional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții - cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract și la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei”, susțin guvernanții.

Practic, pentru 30.600 lei plătiți opțional, o persoană primea ca indemnizație de maternitate, pentru 4 luni, de trei ori această sumă.

Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate

Potrivit datelor statistice, în perioada 2021 - 2022, în ceea ce privește persoanele fizice care au încheiat contracte pentru concedii și indemnizații medicale cu casele de asigurări de sănătate, s-au constatat următoarele:

Perioada Sume încasate Plăți efectuate
01.01.2021 – 31.12.2021 9,18 milioane lei 167,84 milioane lei
01.01.2022 – 31.08.2022 7,12 milioane lei 119,22 milioane lei

În aceste condiții, guvernanții arată că odonanța nu va face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente, la veniturile pentru care se plătește contribuția de asigurări de sănătate și la cele înscrise în declarațiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizațiilor medicale, inclusiv pentru indemnizațiile de maternitate.

”Astfel, o persoană care se va asigura opțional la 3 salarii minime brute pe țară, poate beneficia de o indemnizație brută lunară de 7.650 de lei”, arată Guvernul.

Proiectul diminuează astfel baza maximă de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate.

ULTIMA ORĂ OMV Petrom repetă: NU datorăm contribuția de solidaritate. Compania-mamă va plăti în Austria CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV Petrom repetă: NU datorăm contribuția de solidaritate. Compania-mamă va plăti în Austria

În primul proiect, Guvernul arăta că noile reglementări urmau să se aplice doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care se asigurai opțional, reglementările nefiind prevăzute a acționa retroactiv.

Acum, însă, Executivul prevede dispoziții tranzitorii, până la anularea vechilor contracte de asigurări.

Dispozițiile tranzitorii:

a) modificarea contractelor de asigurări pentru concedii și indemnizații, încheiate de către persoanele fizice cu casele de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data publicării noului act normativ, dacă persoanele în cauză doresc prelungirea contractelor în noile condiții, respectiv pentru indemnizații de asigurări sociale care nu pot depăși suma cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sau după caz, limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar - în caz contrar contractele încetează;

b) persoanele care se află în concedii medicale la încetarea contractelor, beneficiază de drepturile reprezentând indemnizații de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la încetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda până la încetarea situației care a determinat necesitatea eliberării certificatelor medicale.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
maternitate
venituri
activitati
independente
limitare
restrictiii