Companiile germane atenționează Guvernul: Noile măsuri fiscale periclitează România ca amplasament investițional, încrederea investitorilor germani - în pericol de a se pierde

Companiile germane atenționează Guvernul: Noile măsuri fiscale periclitează România ca amplasament investițional, încrederea investitorilor germani - în pericol de a se pierde
scris 14 nov 2017

Noile măsuri fiscale anunțate de Guvern, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor, vor influența negativ climatul investițional în România, iar companiile germane, cu peste 250.000 de angajați pe plan local și investiții de peste 9 miliarde euro, și-ar putea pierde încrederea în mediul în care investesc, transmite Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. Germania este de mai mulți ani cel mai important partener economic și comercial al României.

„Ne plângem de lipsa de predictibilitate a fiscalității. Mediul de afaceri nu a cerut modificări în domeniul fiscal”, a arătat astăzi, în conferință de presă, Dragoș Anastasiu, președinte AHK România și fondator Eurolines România, referitor la noile măsuri introduse de Guvern în Codul Fiscal, printre care transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

.AHK România susține că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt importante pentru a menține încrederea companiilor germane și a oferi acestora siguranța de a investi în România.

EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei

„Investitorii străini au nevoie de câteva condiții pentru a face pașii spre investiții, precum forță de muncă, un cadru fiscal atractiv, încredere în mediul în care ei investesc”, precizează Anastasiu, adăugând că autoritățile trebuie să transmită un semnal de predictibilitate, iar în momentul de față nu fac acest lucru.

Companiile germane se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru firmele din domeniul IT, și susțin că măsurile fiscale aplicate într-un timp foarte scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar afecta pe termen mediu și lung climatul investițional și competitivitatea țării și a companiilor.

Un alt mesaj transmis autorităților române este că ar trebui să dezvolte învățământul profesional, companiile germane reclamând lipsa forței de muncă. „Ar trebui să se investească mai mult în domeniile cheie, precum educație și infrastructură”, spune Sebastian Metz, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, din Legea prevenirii, va fi semnificativ schimbată

Aproximativ 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, cu peste 250.000 de angajați, sunt active în România, majoritatea în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj.

Anul trecut, companiile germane au investit în România peste 9,2 miliarde de euro. Exporturile românești în Germania au crescut cu aproximativ 20% în primele 2 trimestre în 2017, față de aceeași perioadă a anului 2016, la 7,2 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu aproape 8%, ajungând la 7,3 miliarde euro, conform datelor AHK România.

Camera de Comerț reprezintă interesele a circa 600 de companii germane și este cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
codul fiscal
transferul
taxe
companii