Compania Spotify, dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, cu daune de cel puțin 1,6 miliarde de dolari

Compania Spotify, dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, cu daune de cel puțin 1,6 miliarde de dolari
scris 3 ian 2018

Compania de streaming Spotify a fost dată în judecată de Wixen Music Publishing, care cere daune de cel puțin 1,6 miliarde de dolari pentru încălcarea legislației privitoare la drepturile de autor, scrie AFP.com.

Wixen Music Publishing, care deține drepturile pentru melodii ale unor artiști cunoscuți între care se numără Neil Young, The Doors, Tom Petty și Santana, a dat în judecată Spotify pe 29 decembrie, la o curte federală din Los Angeles, pentru că această companie nu ar fi obținut licențe pentru o parte considerabilă din catalogul său, alcătuit din 30 de milioane de melodii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„În timp ce Spotify a devenit o companie care deține miliarde de dolari, compozitorii și editorii lor, precum Wixen, nu au putut împărți succesul acesteia, așa cum aveau dreptul. În numeroase cazuri, Spotify le-a folosit muzica fără a deține o licență și fără a plăti vreo compensație”, arată procesul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul aurului înregistrează cea mai lungă perioadă de creștere din ultimii șase ani și jumătate CITEȘTE ȘI Prețul aurului înregistrează cea mai lungă perioadă de creștere din ultimii șase ani și jumătate

Potrivit procesului, inițial, Spotify a încercat să colaboreze cu case de discuri, dar, „într-o goană pentru a fi primii pe piață, a făcut eforturi insuficiente pentru a colecta informațiile necesare despre compoziția muzicală”.

Wixen Music Publishing, care cere un proces cu juriu împotriva companiei suedeze, a prezentat o listă cu 10.784 de melodii pentru care a contestat permisiunea Spotify de a le difuza prin streaming.

Reprezentanții companiei Wixen Music Publishing au precizat că cer daune în valoare de 150.000 de dolari, suma maximă permisă pentru încălcarea dreptului de autor, pentru fiecare melodie, ceea ce înseamnă un total de cel puțin 1,6 miliarde de dolari, dincolo de taxele pentru avocați.

Reprezentanții Spotify nu au transmis încă un punct de vedere cu privire la acest proces.

În mai, compania suedeză a stabilit acorduri pentru a încheia două procese similare. Spotify a transmis atunci că va înființa un fond de 43,5 de milioane de dolari pentru a compensa compozitorii.

Potrivit Wixen, acest acord, care încă mai necesită aprobarea unui judecător, este „extrem de insuficient”.

Compania Spotify, evaluată între 8 miliarde de dolari și 16 miliarde de dolari, și-a menținut poziția de lider pe piață, în timp ce streamingul crește cu rapiditate și transformă piața muzicii înregistrate.

În iulie, Spotify a transmis că are 60 de milioane de utilizatori în întreaga lume care plătesc abonamente, și că alte 80 de milioane de persoane folosesc serviciul gratuit al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
spotify
drepturi de autor