Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește 45 de organizații sau membri asociați din mediul de afaceri, susține că implementarea noului sistem de plată a TVA încont separat "peste noapte", fără timp de pregătire și în lipsa unei analize de impact, va genera dificultăți majore de flux de numerar companiilor care își plătesc cinstit taxele, iar unele ar putea intra în insolvență .
Membrii coaliției nu sunt de acord cu privire la consecințele implementării noului sistem privind plata defalcată a TVA, prin care se intenționează utilizarea unui cont bancar dedicat încasărilor și plăților de TVA, scrie News.ro.
Ministerul Finanțelor a publicat recent proiectul de ordonanță privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE și care urmează să se aplice din 1 octombrie, care prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greșeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă.
Oamenii de afaceri din cadrul CDR consideră că stabilitatea și transparența cadrului fiscal sunt cruciale în vederea unei dezvoltări economice predictibile și sustenabile a României și susțin lupta pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale proporțional cu costurile administrative ce revin contribuabililor onești.
CITEȘTE ȘI Economistul șef al BNR: Legislația a permis prea ușor firmelor să intre în insolvență, dezavantajând și băncile. Ce schimbări avanseazăConform proiectului de ordonanță, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opțional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.
“Noul sistem privind plata defalcată a TVA, în primul rând va genera dificultăți majore de flux de numerar, cu consecința necesității atragerii unor noi surse de finanțare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvență a agenților economici onești. În plus, odată cu aplicarea sistemului se intenționează aplicarea unor sancțiuni considerabile (amenzi în valoare de 10% - 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului / prestatorului), chiar și în situația unor plăți făcute din greșeală în alte conturi decât conturile dedicate de TVA”, se arată în comunicatul transmis de CDR.
Membrii coaliției susțin că evaziunea fiscală din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combătută de noul sistem de plată defalcată a TVA.
“Dorim să semnalăm faptul că o astfel de măsură prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA, prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite și deci a dreptului de dispoziție asupra acestora, reprezintă o ingerință asupra dreptului de proprietate al firmelor, ceea ce ridică probleme de constituționalitate a acestor măsuri”, sunt de părere oamenii de afaceri.
CDR consideră că această măsura va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe toate solicitările de transfer din contul de TVA în contul curent.
În aceste condiții, membrii CDR nu susțin implementarea acestui sistem, anticipând blocaje majore în activitatea companiilor și a autorităților, fără existența unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor în domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii onești.
CDR consideră necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu care să evidențieze impactul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri.