Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) nu susține o nouă impozitare forfetară, evocată recent de ministrul Finanțelor ca o idee, și o creștere a fiscalității IMM-urilor, solicitând menținerea posibilității IMM-urilor de a opta pentru plata impozitului pe venituri sau a impozitului pe profit.
"CNIPMMR nu susține o nouă impozitare forfetară și o creștere a fiscalității IMM-urilor, solicitând asigurarea stabilității cadrului legal fiscal actual, orientat deja din 2015, prin ample modificări legislative adoptate în fiecare an până în 2018, într-o mult mai mare măsură către impozitarea veniturilor în loc de cea a profiturilor și pe înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru anumite categorii de activități, impozit având caracteristicile unui impozit forfetar", a declarat luni Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului, într-o conferință de specialitate, scrie Agerpres.
El a afirmat că în multe țări, întreprinderile mici beneficiază de un sistem simplificat de impozitare a câștigurilor, această abordare având la bază mai multe argumente. Multe țări au decis aplicarea pentru firmele mici a impozitării 'prezumate' a câștigurilor, respectiv prin aplicarea unei cote asupra veniturilor sau activelor, tocmai pentru a promova un sistem fiscal simplu și a diminua fenomenul evaziunii fiscale.
Rogojinaru susține că pe lângă avantajele sistemului de impozitare a veniturilor trebuie avute în vedere și dezavantajele: impozitarea are loc și dacă întreprinderile înregistrează pierderi, fie ca urmare a unor perioade mai dificile sau ca urmare a faptului că se află într-o fază investițională, rata impozitării va fi mai mică în perioadele de ascensiune și mai ridicată în perioadele de recesiune, ceea ce va amplifica amplitudinea fluctuațiilor ciclului economic. Din aceste motive CNIPMMR solicită menținerea posibilității IMM-urilor de a opta pentru plata impozitului pe venituri sau a impozitului pe profit.