CNIPMMR acuză Guvernul că taxa de solidaritate va fi folosită pentru cheltuieli sociale

CNIPMMR acuză Guvernul că taxa de solidaritate va fi folosită pentru cheltuieli sociale
scris 19 oct 2017

CNIPMMR, organizație a IMM-urilor, acuză Guvernul că încasările din taxa de solidaritate, care ar trebui teoretic să înlocuiască mai multe dintre contribuțiile achitate în prezent, precum cele pentru garantarea creanțelor salariale, asigurare de accidente de muncă și concedii și indemnizații de asigurări sociale, vor fi folosite "în mod sigur" la bugetul de stat pentru plata unor cheltuieli sociale.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR:

Urmărește-ne și pe Google News

"CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece:

  1. valoare totală a acestei contribuții -2%- este plătită și în prezent, iar destinația sumelor este clar cunoscută;
  2. taxa de solidaritate nu are o destinație clară;
  3. vor fi generate costuri privind achiziționarea noilor softuri contabile;
  4. se produce o bulversare a mediului de afaceri, și în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale."
Ministrul Finanțelor anunță o ”taxă de solidaritate de 2%”, plătită de angajator începând din 2018. Impozitul zero pentru venituri sub 2.000 lei va fi amânat CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță o ”taxă de solidaritate de 2%”, plătită de angajator începând din 2018. Impozitul zero pentru venituri sub 2.000 lei va fi amânat

În prezent contribuțiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele

  • Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%
  • Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85%
  • Asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcție de clasa de risc;

Astfel, notează CNIPMMR, valoarea însumată a acestor contribuții este între 1,25% și 1.95%.

Taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuțiilor plătite exclusiv de angajator, afirmă orgnizația IMM-urilor, astfel că introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, ar avea următoarele efecte:

  1. Toți angajatorii sunt trecuți automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privința producerii riscului de accidente de muncă și boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obținută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
  2. Contribuțiile plătite în prezent au o destinație precisă, respectiv garantarea plății creanțelor salariale, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinație, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale.
Ministrul Finanțelor: \ CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: "Taxa de solidaritate nu este o taxă suplimentară, exista și până acum". 90% din bani vor fi direcționați către bugetul de stat

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, miercuri seară, într-un interviu televizat, că angajatorii vor fi plăti, începând cu 2018, o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, precizând ulterior că taxa se va aplica fondului de salarii. Mișa a adăugat că Guvernul va amâna neimpozitarea de anul viitor a veniturilor până în 2.000 lei, așa cum prevedea programul de guvernare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cmipmmr
taxa de solidaritate
florin jianu