Reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile folosite pentru prestarea de servicii turistice ar urma să se aplice în cazul utilizării acestora în scopul menționat pe o durată de cel mult 180 de zile și nu ”sezonier”, cum prevede legea acum.
De ce este important: În prezent, Codul fiscal stabilește reducerea cu 50% a impozitului pentru terenurile și clădirile utilizate pentru prestarea de servicii turistice ”cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic”.
Măsura are drept scop sprijinirea celor care nu pot încasa venituri, de-a lungul unui an, decât pe parcursul unui perioade limitate de timp.
CITEȘTE ȘI Regulile pentru redeschiderea restaurantelor de azi: Triaj observațional al clienților, număr limitat la o masă, purtarea măștii în interiorSenatorul PSD Eugen Dogariu arată însă că, în practică, autoritățile locale și instituțiile de control găsesc interpretări diferite ale Codului fiscal astfel încât scutirile prevăzute nu pot fi aplicate.
”Acest lucru este consecința unei exprimări neclare, care lasă posibilitatea unor interpretări neconforme cu spiritul legii”, arată senatorul, care propune, într-un proiect legislativ, eliminarea acestor neclarități și inroducerea în lege a unor formulări precise care să ușureze aplicarea în practică a acestor scutiri.
Astfel, inițiativa legislativă nu lărgește domeniul de aplicare a scutirilor și nici nu introduce noi scutiri, aducând doar clarificări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de scutiri.
CITEȘTE ȘI Franciza românească de 50 de restaurante DAbo: “Restricțiile Guvernului sunt pe cale să îngroape industria HoReCa. Clienții își cumpără la pachet și mănâncă pe stradă, iar noi stăm cu mesele strânse”Prin urmare, proiectul legislativ prevede că atât impozitul pe terenurile, cât și pe clădirile ”aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%”.
Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiție, ca și acum.
CITEȘTE ȘI Programul IMM Factor a fost aprobat. Guvernul va garanta facturile decontate de firme la bănci”Pentru ca legea să satisfacă cerința de previzibilitate, ea trebuie să precizeze cu suficientă claritate întinderea și modalitățile de exercitare a puterii de apreciere a autorităților în domeniul respectiv, ținând cont de scopul legitim urmărit, pentru a oferi persoanei o protecție adecvată împotriva arbitrarului”, arată inițiatorul, care invocă decizii în acest sens ale Curții Constituționale.
De asemenea, autorul proiectului considerămcă aceste clarificări sunt absolut necesare și în contextul pandemiei de virus SARS-COV-2, prestatorii de servicii turistice fiind unii din operatorii economici cei mai afectați.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de ambele camere ale Parlamentului și apoi promulgat de șeful statului.