În anul 2022, România a ajuns la 11,3 miliarde euro absorbție anuală a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, cea mai mare sumă de când accesează fonduri europene, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
”În anul 2022 a reușit o absorbție de 11,3 miliarde euro și avem perspective ca și anul acesta să ne încadrăm în această sumă și probabil să o depășim, pentru că am reușit să asigurăm fudamentul pentru ceea ce înseamnă derularea proiectelor și programelor europene. (...) Sunt convins că așa cum acum ne bucurăm de această sumă abosrbită, cea mai mare până în momentul de față, de când România accesează fonduri europene, să poată fi depășită anul acesta și în anii care urmează. Avem nevoie de banii europeni”, a spus Nicolae Ciucă.
Acesta a arătat că Guvernul își propusese o absorbție de cel puțin 10 miliarde euro pe an.
CITEȘTE ȘI LEGE Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu publicCiucă a adăugat că în 2022 și cheltuirea banilor de la buget pentru investiții va depăși probabil 70%, în condițiile celor mai mari alocări la investiții de până acum.
Deși nu există încă datele finale, premierul Ciucă a mai arătat că Guvern a reușit să închidă cu o execuție bugetară bună, încadrându-se în țintele de deficit.
Cele 79,98 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, astfel că includ și granturile obținute de România în cadrul PNRR, dar nu includ împrumuturile pe cre România le primește în acest program. Împrumuturile din PNRR sunt la dobânzi mult mai reduse decât poate accesa România de pe piețele financiare.
În acești aproape 16 ani (ianuarie 2007-noiembrie 2022) de la aderare, România a primit 79,985 miliarde de euro, dar a și contribuit la bugetul Uniunii Europene cu sume care se ridică la 26,458 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Noua centrală de la Mintia are nevoie de începerea extracției din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră. Ar consuma peste un sfert din producția actuală a RomânieiBugetul UE este construit pe sistemul de cadru financiar multianual, cu o perioadă de 7 ani.
Astfel, primul CFM a fost 2007-2013, urmat de 2014-2020, iar în prezent ne aflăm în bugetul 2021-2027.
După cum se observă din datele de mai jos, cele mai mari sume atrase în 2022 sunt pe proiecte aflate în derulare cu finanțare din bugetul 2014-2020, în timp ce proiectele cu fonduri din bugetul 2021-2027 sunt într-o măsură mai mare în etape de început și vor atrage sume mai mari în anii următori.
De asemenea, se observă o întârziere în ce privește execuția la 11 luni (buget 2014-2020 și 2021-2027) față de estimări, în timp ce pentru fondurile din PNRR nu este clar estimarea foarte ridicată pentru anul în curs.