Cîțu și liberalii au uitat să rectifice legea care anulează închisoarea pentru evaziune fiscală. PNL, UDMR și PSD nici nu susțin proiectul USR de corectare a legii

Cîțu și liberalii au uitat să rectifice legea care anulează închisoarea pentru evaziune fiscală. PNL, UDMR și PSD nici nu susțin proiectul USR de corectare a legii

Foto Dreamstime.com

scris 23 sep 2021

Senatorii PSD, PNL și UDMR s-au abținut să voteze, în Comisia pentru buget, un raport de adoptare pentru proiectul USR care ar anula prevederea actuală ca plata unei amenzi să devină alternativă la pedeapsa închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală. Premierul Cîțu declara încă din luna mai că mai mulți senatori liberali lucrează la un astfel de proiect legislativ, dar de atunci nici PNL, nici Guvernul nu a propus o asemenea inițiativă.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit
Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Parlamentul a adoptat în decembrie anul trecut, pentru a doua oară, în ultima ședință a Camerei Deputaților, proiectul de lege care prevede că, în cazul prejudiciilor sub 100.000 euro achitate, pedeapsa pentru evaziune fiscală va putea consta doar în amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro achitate, va fi aplicată exclusiv amenda. În plus, toate persoanele inculpate pot scăpa de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul, majorat cu 20%, inclusiv în cazul recidivei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Istoricul proiectului care elimină închisoarea pentru evaziune

Inițiatorul proiectului, semnalat în premieră de Profit.ro la finele anului 2017, este fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu.

Proiectul prin care amenda elimină închisoarea pentru evaziune fusese inițial adoptat de Parlament la finele anului 2018, dar Curtea Constituțională a decis, în martie 2019, că este neconstituțional. Curtea Constituțională a admis atunci obiecția de neconstituționalitate formulată de 93 deputați, aparținând USR, PNL și PMP, și a constatat ca dispozțiile articolului unic din Legea pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.

După ce proiectul a fost votat din nou în Parlament, cu modificări, președintele Iohannis l-a promulgat la finele lunii martie, după ce Curtea Constituțională a României a respins, în februarie, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniștii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituțional.

ULTIMA ORĂ Începe vaccinarea cu a 3-a doză de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Începe vaccinarea cu a 3-a doză de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele

Promisiunea lui Cîțu

În luna mai, premierul Cîțu declara că mai mulți senatori liberali lucrează la un proiect de lege pentru modificarea Legii prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală, sub pragul de 100.000 euro, pot fi sancționate doar cu amendă dacă achită prejudiciul.

Cîțu a arătat că a solicitat unui consilier personal întocmirea unei evaluări de consituționalitate privind modificarea legii, iar rezultatele acestei evaluări le va prezenta în coaliție.

”Știu foarte bine că deja sunt parlamentari PNL care s-au aplecat asupra proiectului de săptămâna trecută și să vină cu modificări, la Senat. Se lucrează la o inițiativă legislativă pe această temă”, a afirmat Florin Cîțu.

În acest context, Cîțu a afirmat că eliminarea evaziunii fiscale este un obiectiv important al guvernării, iar măsurile luate au dus la rezultate importante, precum creșterea conformării voluntare, cu venituri declarate și colectate la buget mai mari.

Cîțu: Comentariile la filmulețul cu Superman arată că nu există probleme reale în România CITEȘTE ȘI Cîțu: Comentariile la filmulețul cu Superman arată că nu există probleme reale în România

Proiectul USR

Între timp însă, un proiect de amendare a legii PSD a fost inițiat de senatorul USR PLUS Cristinel-Gabriel Berea și susținut de colegii săi de partid.

Proiectul prevede că în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, pentru care este prevăzută închisoare, ”dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate".

Pedepsele la închisoare sunt menținute în forma actuală, fiind cuprinse între 3-10 ani, 5-15 ani, respectiv 2-8 ani, în funcție de gravitatea faptei.

Guvernul va reîncepe să închidă magazinele, restaurantele și serviciile cu publicul, în anumite condiții CITEȘTE ȘI Guvernul va reîncepe să închidă magazinele, restaurantele și serviciile cu publicul, în anumite condiții

PSD, PNL ȘI UDMR nu au susținut proiectul

Recent, proiectul a fost supus dezbaterii Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, care împreună cu Comisia juridică ar trebui să întocmească raportul comun de adoptare sau respingere asupra inițiativei, pentru votul din plenul Senatului.

Senatorul USR PLUS Cristinel-Gabriel Berea a declarat pentru Profit.ro că în cadrul Comisiei pentru buget senatorii PSD, PNL și UDMR s-au abținut de la vot, iar singurele două voturi în favoarea proiectului au venit din partea membrilor USR PLUS, astfel că pre-raportul acestei comisii este negativ.

Deși ar fi trebuit să se reunească pentru raport cu Comisia pentru buget, Comisia juridică nu a fost convocată, fapt pus de senatorul USR PLUS pe seama preocupării liberalilor pentru apropriatul congres al partidului.

VIDEO&FOTO Trenul metropolitan promis de Nicușor Dan în campania electorală: cum arată acum proiectul și ce pași s-au făcut CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Trenul metropolitan promis de Nicușor Dan în campania electorală: cum arată acum proiectul și ce pași s-au făcut

Cîțu nu mai știe nimic de ”proiectul” liberal

Întrebat miercuri ce părere are despre abținerea senatorilor liberali, în comisie, de la corectarea legii în vigoare, cât și despre stadiului proiectului PNL promis, premierul Cîțu a părut surprins și nu a putut da un răspuns precis.

”Nu am informații, o să întreb, să văd ce s-a întâmplat la grup. Eu știu că atunci le-am spus unor colegi senatori să se ocupe de proiectul respectiv. O să verific dacă proiectul de lege a fost inițiat sau nu”, a spus acum prim-ministrul.

Nu este însă pentru prima dată când premierul uită sau renunță la proiecte anunțate.

UNIQA Asigurări vrea să iasă din piața RCA CITEȘTE ȘI UNIQA Asigurări vrea să iasă din piața RCA

Alte proiecte uitate

După cum a relatat Profit.ro, premierul Cîțu a afirmat, încă de la începutul anului, că lucrează la un act normativ pentru limitarea atât a numărului de membri într-un consiliu de administrație (CA) de la o companie de stat, cât și a numărului de astfel de consilii din care o persoană face parte. Profit.ro a semnalat, tot atunci, că un proiect de limitare a ”sinecurilor politice”, a fost însă inițiat de colegi liberali ai premierului și chiar a fost adoptat de Senat, dar zace în Camera Deputaților din octombrie 2019. Ulterior, premierul Cîțu a anunțat că Guvernul nu va mai adopta ordonanța de urgență la care lucrează de aproape jumătate de an și că va fi promovat proiectul din Parlament.

Nici acest proiect nu a fost adoptat până în prezent.

Mai mult, în ce privește companiile de stat, premierul se plângea, în luna august, că a fost nevoit să numească secretari de stat ai coaliției de guvernare sau consilieri proprii în consiliile de administrație (CA) ale companiilor de stat, pentru că miniștrii întârzie să organizeze concursuri pentru manageri selectați conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Recent, însă, la o discuție cu reprezentanții pieței de capital, a arătat că miniștrii ar fi făcut numiri temporare de manageri, adăugând că proiectul de eficientizare a OUG 109 este întârziat.

”M-am uitat la ministere care au în subordine companii de stat și nu am văzut, eu anul acesta nu știu să fi avut numiri pe 109, indiferent - și am văzut ministere deținute de oameni care spuneau că ei fac reformă, dar au numit tot pe temporar, tot pe câteva luni de zile și așa mai departe. Nici 109 nu este perfect, dar este un pas în direcția bună și aș vrea ca toate aceste companii să înceapă să își facă numirile pe 109. A fost, bineînțeles, o problemă la Ministerul Finanțelor, unde ordonanța care făcea 109 să fie mai aplicabilă, din punctul meu de vedere, și mai transparent, a fost întârziată, revenim cu ea acum”, a promis din nou Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
usr
pnl
citu
evaziune
fiscal
inchisoare
anulare
executare
suspendare
urmarire
penal
condamnare
proiect
lege
parlament