Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism de eșalonare la plată în formă simplificată, pe perioadă de 12 luni, dedicat firmelor care au amânat obligații fiscale în baza facilității acordate de guvern în luna martie și care expiră la 25 octombrie, a declarat astăzi, în ședință de Guvern, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Mecanismul ar urma să fie disponibil doar firmelor care nu aveau restanțe la ANAF înainte de intrarea în starea de urgență, a explicat acesta. Separat, într-o postare pe Facebook, Cîțu a menționat că noul tip de eșalonare nu va presupune constituirea de garanții de către firme. Guvernul a prezentat la începutul lunii iulie un mecanism de eșalonare pe 12 luni cu o serie de facilități suplimentare, în principal fără constituirea de garanții și cu rate variabile în funcție de lichiditățile de care firmele dispun. La acest moment, proiectul aflat în lucru la Ministerul Finanțelor nu a fost definitivat și nu este clar dacă vor fi păstrate integral facilitățile mecanismului prezentat în iulie.
Ministrul pare că s-a răzgândit, după ce marți a declarat că eventuale forme de sprijin după retragerea facilității vor fi discutate după data de 25 octombrie și doar pentru unele sectoare ale economiei, puternic afectate de criză.
Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale scadenteîncepând cu data de 21 martie 2020 fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul inițial pentru plată a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"La Ministerul Finanțelor se lucrează la un proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată, în formă simplificată, a obligațiilor bugetare. Știm foarte bine că pe 25 octombrie o parte din aceste măsuri expiră, dar știm că o parte dintre sectoarele din economie nu și-au revenit 100%. Este o eșalonare care se acordă pe 12 luni, pentru obligații bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgență și până la data de 25 octombrie 2020. Pentru toată această perioadă dacă s-au acumulat obligații, putem să le eșalonăm, cu condiția ca debitorii să nu fi înregistrat obligații restante la data intrării în starea de urgență. Să fi fost, totuși, buni plătitori înainte de starea de urgență", a declarat în ședința de Guvern de astăzi Florin Cîțu.
Ministrul a mai spus în ședința de Guvern si că în cazul firmelor din sectorul HoReCa, Finanțele propun ca acestea să fie scutite de la plata impozitului specific și pentru perioada rămasă până la sfărșitul anului 2020.
Într-o postare pe Facebook, ministrul a furnizat un detaliu important referitor la noul mecanism de eșalonare, anume că nu va presupune constituirea de garanții de către firme.
CITEȘTE ȘI Rata șomajului a scăzut în august cu 0,1 puncte procentuale față de cea din iulie, la 5,3%
Ministerul Finanțelor a anunțat marți că Guvernul nu va extinde și după termenul actual de 25 octombrie facilitatea introdusă în martie, prin care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale către ANAF, dar fără să dea detalii privind eventuale facilități.
Totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a urcat la 14,4 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile.