Anul trecut, pe fondul amânării și reeșalonării la plată a obligațiilor la buget pentru firme, a crescut și fenomenul evaziunii fiscale, a declarat premierul Cîțu, întrebat de ce ANAF a început să someze și să pună popriri pe conturile firmelor, multe dintre ele aflate într-o perioadă dificlă din cauza pandemiei.
Profit.ro a anunțat anterior că din 28 decembrie sunt reluate executările silite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Florin Cîțu a arătat că anul trecut s-au acumulat 16 miliarde lei datorii la buget în urma măsurilor de amânare a plății taxelor și impozitelor. Circa 17.000 de companii și-au amânat și reeșalonat plățile acestora pentru 2021.
Șeful Executivului a precizat că va discuta cu ANAF în ce măsură aceste somații și popriri sunt sau nu fundamentate, dar a ținut să atragă atenția că evaziunea fiscală a crescut pe fondul amânării la plată a obligațiilor la buget.
”Să nu cădem în partea cealaltă. Anul trecut, un alt fenomen pe care l-am observat și trebuie monitorizat este faptul că pentru că noi am permis să nu se plătească taxe, să se plătească mai târziu, am văzut și o creștere ușoară a fenomenului de evaziune fiscală”, a declarat prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI O veste în sfârșit bună și pentru HoReCa - Scutirea de la plata impozitului specific va fi prelungităAcesta a adăugat că ”sunt unii care vor să plătească și nu pot, iar alții care pot să plătească, dar nu vor și beneficiază și de aceste măsuri”, fiind nevoie de identificarea acestor situații.