Premierul Marcel Ciolacu spune că există un dialog cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a găsi soluțiile cele mai bune, întrebat despre faptul că cei de la CE consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră. „Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a adăugat Ciolacu. „Cred că urmează să avem o discuție publică și să avem cu cei afectați. Nu susțin modificarea”, a mai spus șeful Guvernului.
„Toate aceste lucruri sunt trecute în PNRR nu de către Marcel Ciolacu. Sunt trecute de către Cîțu și cu domnul Ghinea. Dânșii au semnat aceste lucruri în PNRR. Că au uitat să vă anunțe și pe dumneavoastră, fiindcă erau secrete ce au trecut în jalonul 206, asta este cu totul altceva. Sunt într-un dialog cu Comisia și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune. Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre subiect, într-o conferință de presă susținută joi, la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței Consiliului Politic Național al PSD, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Chestionat dacă va pierde România banii sau va scădea pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns: „Cred că urmează să avem o discuție publică și să avem cu cei afectați. Nu susțin modificarea”.
Pe 27 ianuarie, Marcel Ciolacu spunea că România are în continuare probleme cu Jalonul 206 din PNRR, Comisia Europeană considerând că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră.
„S-au luat anumite măsuri în primul și în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, și deja au venit anumite semne de întrebare. Și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri”, declara Ciolacu, atunci la Bihor.
Jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență se referă la revizuirea Codului fiscal. „Noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.
CITEȘTE ȘI Alin Chitu, fost secretar de stat la Finanțe, devine partener Servicii Fiscale la DeloitteDe asemenea, Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor de redresare ale UE, iar deficitul său fiscal într-un an electoral aglomerat este îngrijorător, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR.
Plafonul de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere va rămâne în discuție între experții Comisiei Europene și cei ai României, ca parte a evaluării cererii de plată numărul trei din PNRR. Potrivit informațiilor Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție rigidă în privința reducerii plafonului, aflat la 500.000 de euro, în timp ce Guvernul nu dorește să adopte o astfel de măsură în prezent.
Discuția va continua la nivel tehnic asupra regimului microîntreprinderilor, ceea ce va determina, probabil, o întârziere în închiderea jalonului 206 din cererea de plată numărul trei. Reprezentanții Comisiei insistă că în lipsa reducerii pragului, plata va fi doar parțială, în timp ce Guvernul vrea să amâne spre sfârșitul anului, după alegeri, o decizie, iar între timp să negocieze cu CE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DECIZIE Perioada fără amenzi la e-Factură, extinsă. Vor fi trimise notificăriCum Guvernul dispune încă de fonduri semnificative încă necheltuite din PNRR, intenționează să continue dialogul cu reprezentanții Comisiei, foarte concentrați la acest moment pe plafonul pentru încadrarea la micro, fără să ia în calcul alte măsuri de restricționare a acestui regim de impozitare, adoptate deja de către Guvern.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Închiderea tuturor magazinelor sâmbăta și duminica, după o anumită oră, în discuția Guvernului cu micii comercianțiGuvernanții au transmis în mod repetat că în acest an nu se vor lua noi măsuri de creștere a taxelor și nu vor fi operate nici modificări noi în ce privește regimul microîntreprinderilor. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat, însă, că anul următor, noul guvern care se va forma în urma alegerilor va lua probabil o serie de măsuri fiscale, cu aplicare de la mijlocul anului (iulie).