Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Bruxelles că propunerile privind o nouă politică fiscală vor fi pusă în dezbatere publică în primele 6 luni din 2025, astfel încât să intre în vigoare în 2026.
El a spus că reforma fiscală este trecută în PNRR. Ciolacu nu a dat însă detalii despre ce va conține propunerea de reformă fiscală, arată G4Media.
Declarațiile lui Ciolacu:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce măsuri trebuie să ia guvernul pentru a scădea deficitul bugetar? Eu nu cred că vom veni cu creșteri de taxe. Luni m-am uitat la arierate, avem 175 de miliarde de lei de colectat. Eu înțeleg rezistența, înțeleg companiile corecte să fie nemulțumite până se închid toate disfuncțiile sistemului. Voi avea luni întâlnire cu patronatele. Cred că prin organizare și onestitate și digitalizare și închiderea portițelor de optiimzare putem depăși acest moment.
Ne trebuie o reformă fiscală cu perspectivă pe termen mediu, e în PNRR. Acolo va fi o dezbatere publică. El se vor lua în primele 6 luni (din 2025 – n.red.) ca să aibă efect în 2026.
Ministrul Finanțelor, dacă ai ajuns la arierate atât de mari, trebuie să ia anumite măsuri. Nu se poate să avem oameni corecți și oameni care mereu găsesc portițe și fac evaziune. Vă spun din SUA, știți că Fiscul e cel mai puternic. Nu putem să mai trăim așa, unii să plătească și alții nu. Eu nu pot să vin cu taxe noi cât timp am arierate de colectat de aproape 8% din PIB, când am cel mai mare gap de TVA. Dl ministru a terminat negocierile cu patronatele, și eu le voi lua punct cu punct luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Creșterea masivă a impozitelor pe apartamente și case în unele orașe și scăderea în alte localități - amânateCategoric avem și reduceri de cheltuieli în zona bugetară. Vom veni cu ordonarea plăților. Nu putem să cheltuim bani doar pentru că îi avem în cont. Împreună cu ministrul Finanțelor voi merge în coaliție și vom decide cum scădem cheltuielile bugetare. Pentru prima oară, nu a mai crescut numărul de bugetari, am stopat. Apoi trebuie să reașezăm.