Cine și în ce condiții pregătește dosarul prețurilor de transfer, în 2016

Cine și în ce condiții pregătește dosarul prețurilor de transfer, în 2016
scris 3 feb 2016

Marile companii trebuie să depună, anual, dosarul prețurilor de transfer la Fisc, până pe 25 martie, dacă au avut tranzacții cu afiliați însumate, peste anumite plafoane, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ceilalți contribuabili vor prezenta dosarul, doar în cadrul unei inspecții fiscale.

Afiliații sunt companiile, persoanele rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale. Până în acest an, dosarul era prezentat doar la cererea Fiscului, în cadrul unei inspecții, și se acorda un termen de finalizare, de regulă de trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordinul 442 din 2016, publicat marți în Monitorul Oficial, stabilește trei situații, în funcție de mărimea contribuabilor, pentru întocmirea și prezentarea documentației prețurilor de transfer. Doar marii contribuabili trebuie să întocmească anual dosarul prețurilor de transfer, până la termenul de depunere a declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, respectiv până pe 25 martie și numai în anumite condiții. Mai precis, au această obligație dacă realizează tranzacții totale însumate cu persoane afiliate peste următoarele praguri:

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
  • 200.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare
  • 250.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate
  • 350.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale

Contribuabilii mari care nu au tranzacții peste aceste praguri, contribuabilii mici și mijlocii prezintă dosarul doar la cerere, în cadrul unei inspecții fiscale și li se va acorda un termen între 30 și 60 de zile în acest scop, cu posibilitatea prelungirii o singură dată. Și în cazul lor se prevăd praguri de semnificație:

  • 50.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare
  • 50.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate
  • 100.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale
Avalanșă de notificări de la Fisc: Cum a ajuns TVA o cheltuială neprevăzută pentru firme CITEȘTE ȘI Avalanșă de notificări de la Fisc: Cum a ajuns TVA o cheltuială neprevăzută pentru firme

Contribuabilii care nu se încadrează nici în aceste plafoane vor documenta respectarea principiului valorii de piață, în cadrul unei inspecții fiscale, conform regulilor generale prevăzute de reglementările financiar-contabile și fiscale.

Valorile sunt fără TVA, iar cursul de schimb este cel comunicat de BNR pentru ultima zi a anului fiscal.

În dosar, membrii grupului trebuie să demonstreze că tranzacțiile pe care le fac între ei sunt necesare și nu au ca scop diminuarea impozitelor datorate. Prin urmare, trebuie să justifice atât realitatea tranzacțiilor, cât și prețurile acestora, care trebuie să fie la valoarea de piață, adică la același preț sau la unul comparabil cu cel care ar fi fost stabilit cu firme sau persoane din afara grupului.

Practic, prin legislația prețurilor de transfer, autoritățile fiscale încearcă să limiteze mutarea profiturilor în jurisdicții cu impozitare mai favorabilă. În lipsa dosarului, inspectorii fiscali vor estima cuantumul prețurilor de transfer și vor ajusta taxele datorate.

În 2015, erau înregistrați la ANAF circa 2.400 de mari contribuabili, care asigură jumătate din taxele și impozitele încasate de buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
dosar prețuri de transfer
obligație
fisc