CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate asupra schimbărilor fiscale

CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate asupra schimbărilor fiscale
scris 14 dec 2022

Curtea Constituțională (CCR) a respins astăzi obiecțiile de neconstituționalitate, formulate de Avocatul Poporului, deputați USR și neafiliați, la legea Parlamentului prin care este aprobată OG16, ordonanța cu măsuri fiscale adoptată în vară. Legea din Parlament aduce modificări importante, așteptate de mediul de afaceri, printre care prevederea că noul plafon redus pentru microîntreprinderi, de 500.000 de euro, se aplică începând cu veniturile anului 2023, exceptarea veniturilor din consultanță fiscală de la restricția ca o micro să nu obțină mai mult de 20% din venituri din consultanță, precum și prevederi pentru accize mai reduse la bere și alcool anul următor și un mod de calcul al cifrei de afaceri în construcții, necesar la aplicarea de facilități fiscale, care să nu dezavantajeze companiile cu afaceri în afara țării.

De asemenea, legea pentru aprobarea OG16 a amânat și majorarea impozitului pe proprietate, astfel încât aceasta să nu intre în vigoare de anul următor, ci abia din 2025. Parlamentarii au adus și o clarificare în ce privește impozitul majorat pentru dividende de la 5% în prezent la 8% anul următor, astfel încât să nu existe dubii că dividendelor distribuite în acest an pentru anul 2022 li se aplică rata de 5%, nu cea de 8%.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legea adoptată de Parlament urmează să ajungă la Președinție pentru promulgare, după care la publicare în Monitorul Oficial.

Modificările aduse prin legea din Parlament sunt disponibile aici

Ministerul Finanțelor a transmis anterior că este pregătit să adopta prin ordonanță modificările din Parlament, dacă legea este considerată neconstituțională din cauza sesizărilor depuse referitor la suprataxarea muncii part-time.

Decizia Curții Constituționale

I. În ședința din 14 decembrie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu privire la obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați, a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, precum și a dispozițiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.

DECIZIE Guvernul a stabilit salariul minim brut pe economie la 3.000 lei, din care 200 lei neimpozabili. În construcții va fi diferit CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a stabilit salariul minim brut pe economie la 3.000 lei, din care 200 lei neimpozabili. În construcții va fi diferit

2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

II. În aceeași ședință, Curtea Constituțională a amânat, pentru data de 31 ianuarie 2023, următoarele cauze:

– Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obiecție formulată de 44 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de 7 deputați neafiliați;

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
curtea constitutionala
og16
microintreprinderi
neconstitutionalitateparlament