Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.732 lei, în luna septembrie 2021, cu 44 lei (+0,8%) mai mare decât în luna august 2021, iar câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.517 lei, în creștere față de luna precedentă cu 30 lei (+0,9%), a anunțat joi Institutul Național de Statistică.
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), 8.578 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, 1.929 lei, scrie Agerpres.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9%. Indicele câștigului salarial real a fost 99,6% pentru luna septembrie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 100,1% pentru luna septembrie 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223,0%, la același nivel cu cel înregistrat în luna august 2021.
În luna septembrie 2021, comparativ cu august 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,8% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, respectiv 12,0% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 3,5% și 8,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activități industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite); între 2,0% și 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobilă, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineScăderile câștigului salarial mediu net față de luna august 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție, încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în alte activități extractive, respectiv cu 7,2% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii); între 3,0% și 5,5% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, industria metalurgică, telecomunicații, transporturi pe apă; între 1,0% și 2,0% în hoteluri și restaurante, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), extracția cărbunelui superior și inferior, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, cercetare-dezvoltare, colectarea și epurarea apelor uzate, transporturi aeriene.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ, +7,6%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, în administrația publică, respectiv în sănătate și asistență socială (+0,5% fiecare în parte).