Majorarea anunțată a salariului minim brut pe economie, la 1.900 de lei, din luna ianuarie va urca salariul net cu aproape 100 de lei, iar costul angajatorului cu fiecare salariat plătit cu salariul minim va crește cu aproximativ 160 de lei, conform calculelor transmise Profit.ro de Bogdan Ioniță, Co-Managing Partner la compania de resurse umane B&M Alliance.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În prezent, salariul minim brut pe economie este 1.450 lei. Dacă analizăm valoarea salariului minim brut pe economie propusă pentru 2018, vedem o creștere semnificativă, dar această creștere brută nu înseamnă și o creștere semnificativă a salariului net, efect al noilor cote procentuale stabilite pentru contribuțiile datorate de angajat începând cu veniturile realizate de la 1 ianuarie 2018, arată Bogdan Ioniță.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Astfel:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- pentru salariul minim brut pe economie existent în prezent, de 1.450 lei, un angajat cu funcția de bază, fără persoane în întreținere, ar beneficia de un salariu net de 1.065 lei. Costul total pentru angajator în această situație este de 1.783 lei;
- pentru salariul minim brut de 1.900 de lei – menționat în proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii - același angajat ar urma să primească, începând cu veniturile realizate din 1 ianuarie 2018, un salariu net de 1.162 lei. Costul total pentru angajator în această situație este de 1.943 lei.
Deci:
- creșterea salariului net este de aproape 100 de lei;
- creșterea costului angajatorului cu fiecare salariat plătit cu salariul minim este de aproximativ 160 de lei.
Este interesant de știut că, pentru un salariu net de 1.162 lei, în prezent, cu taxele aplicabile acum, salariul brut ar fi de 1.590 lei, iar costul total pentru angajator - de 1.956 lei.
"Astfel, verificând costul total pentru același salariu net de 1.162 lei, înainte de 1 ianuarie 2018 și după această dată, constatăm că acesta este mai mic începând de anul viitor cu aproximativ 13 lei, raportat la cifrele de mai sus", arată Ioniță.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 leiDaca Guvernul nu ar fi modifica taxele pentru veniturile din salarii realizate începând cu ianuarie 2018, salariului minim brut pe economie raportat la taxele de acum ar fi fost de 1.590 lei și nu 1.900 lei.
Important: În informațiile de mai sus a fost luată în considerare valoarea salariului minim brut din prevederile proiectului de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Muncii. Pentru ca acest proiect să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Bogdan Ioniță