Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici

Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici
scris 8 iun 2023

Ministerul Finanțelor a identificat resurse bugetare pentru majorările salariale decise de Guvern, în special cele pentru angajații din sectorul educației, însă se așteaptă ca viitoarea rectificare bugetară, care ar urma să aibă loc în vară, să fie "destul de complicată", a declarat ministrul Adrian Câciu, într-o conferință de presă, la finalul ședinței de Guvern. Ministrul a subliniat că toate angajamentele asumate de către Guvern în ce privește creșterile de salarii vor fi respectate, însă eventual spațiu pentru noi măsuri similare ar depinde de creșterea colectării veniturilor de către ANAF, precum și de derularea investițiilor și programelor de sprijinire a economiei de către ordonatorii de credite.

Ministrul a cerut noilor șefi ai ANAF și Vămii să actualizeze planul operativ de măsuri pregătit încă din martie, cu accent pe rău-platnici.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli. Evident, la rectificare ... va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor și reprioritizarea unor acțiuni. (...) Am avut o anumită programare bugetară și suntem în procedură de deficit excesiv. Efortul total pe toate elementele de ajustare salarială, nu doar educația, vorbesc și de celelalte domenii, la care s-a acționat inclusiv azi, dar și ajungerea la grilă la Anexa 8, se ridică la 4 miliarde de lei", a spus ministrul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, este necesar ca statul să aștepte să vadă situația de la finalul primului semestru, precum și rezultate dintr-o mai bună colectare a veniturilor la buget după schimbarea conducerii ANAF și a Vămii. De asemenea, ministrul a încurajat ordonatorii de credite să pună în aplicare programele de sprijinire a economiei.

Ministrul a precizat că a solicitat ANAF și Vămii o actualizare a unui plan inițial de măsuri pentru creșterea colecării, despre care Profi.ro a scris în luna martie, dar și eventuale măsuri noi.

Actualizarea planului operativ este determinată de recentele schimbări la nivelul conducerii ANAF și AVR (Vama).

"Am cerut un nou plan pentru că sunt șefi noi la ANAF și la Vamă și este normal să plece de la planul pe care ni l-au propus la nivel guvernamental șefii instituțiilor cu atribuții în colectare, să-l adapteze la situație, să-l îmbunătățească dacă este cazul, să vină cu noi soluții, astfel încât întârzierile din colectare, dar și elementele de estimare a programatului în colectare să se întâmple, prin acțiuni mai ales îndreptate către agenții economici care nu sunt buni platnici. Le-am cerut acest lucru în mod expres, nu acțiuni contra celor care își plătesc taxele la zi sau care au conformare voluntară foarte bună", a spsu Câciu.

Inițial, planul de măsuri al ANAF trebuia însoțit și de două măsuri legislative, o restricționare a eșalonărilor. adoptată prin ordonanță de urgență, precum și un al doilea act normativ, care să faciliteze confiscările.

Acest al doilea act normativ a fost pus inițial în dezbatere ca proiect de ordonanță pe site-ul Ministerului Finanțelor, dar a fost ulterior retras și introdus ca proiect de lege în Parlament, din rațiuni de constituționalitate.

Ministrul a afirmat că speră ca proiectul de lege să fie adoptat în cel mai scurt timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
ministerul finanțelor
cheltuieli
salarii
anaf
venituri