Ministerul Finanțelor lucrează încă din luna martie, împreună cu experții desemnați din partea organizațiilor patronale, la modulul e-Factură, iar o primă simulare integrală a modulului va avea loc la nivelul ministerului pe data de 3 august, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o intervenție la un post de televiziune. Potrivit acestuia, modulul e-TVA "va fi foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat". Contabilii au criticat în ultimele zile vehement pe rețelele sociale adoptarea, după o "dezbatere" de numai două zile, a ordonanței privind e-TVA. Boloș a afirmat că, similar cu modul în care s-a procedat la e-Factură, în perioada de grație de trei luni de la e-TVA, Finanțele vor vedea ce măsuri de ajustare sunt necesare.
Primul decont precompletat va fi trimis firmelor pe 20 august, dată până la care statul va derula campanii de informare. Potrivit afirmațiilor ministrului, e-TVA va fi principalul instrument în combaterea neîncasării la TVA.
"Nu va fi deloc complicat, pentru că decontul pe care noi îl precompletăm și îl trimitem până în data de 20 în SPV, are, pe lângă sumele completate în decont și raportul, respectiv toate informațiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat. Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-Factură s-au introdus datele corect și ai o sută de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeași sută de lei. Deci, cei care au completat cu seriozitate și au ținut la acuratețea informațiilor din modulul e-Factură, în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize. Toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoțesc decontul de TVA. Cu un simplu click se văd sumele de unde avem înregistrate în e-Factură și în decontul de TVA sumele la care noi facem referire", a spus Boloș într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.
Firmele vor trebui să trimită note justificative doar după o perioadă de 3 luni, interval în care statul reglează e-TVA.
"Mai mult, acele diferențe de TVA și notele justificative intră în vigoare la 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, așa încât Ministerul Finanțelor are timpul suficient să vadă dacă aceste diferențe între noi și contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni. Deci, înțelegerea aceasta, a mecanismului și a timpului de 3 luni pe care l-am lăsat pentru Ministerul Finanțelor, ca poată să vadă cum evoluează diferențele între decontul precompletat și ce au contribuabilii înregistrat în evidențe, este suficient. După cum am procedat și la modulul e-Factură. Sigur, nu e convenabil acum pentru experții din domeniu să deruleze această activitate, dar, nu vă supărați, discutăm despre interesul statului român de a-și încasa cel mai important impozit pe consum, din care finanțăm școli, spitale, drepturile de asistență socială și toate cheltuielile publice ale statului român", a declarat ministrul.
Prima simulare integrală a Ministerului Finanțelor cu e-TVA va avea loc pe 3 august.
"În data de 20 august va fi prima trimitere de deconturi precompletate. Noi lucrăm la acest modul din luna martie împreună cu experții desemnați din partea organizațiilor patronale. Subliniez acest lucru, am lucrat de mult la acest modul, care acum este finalizat, funcționează. Facem ultimele testări pe care le-am avut pentru sistemul informatic și pentru ce înseamnă testele de mentenanță ale sistemului informatic. Prima simulare care se va derula la nivelul Ministerului Finanțelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută. Până atunci, prin ceea ce înseamnă atât tutorialele, cât și materialele pe care le pregătim pentru explicarea acestui tip de măsură, toate acestea se pregătesc la nivelul Ministerului Finanțelor, încât procesul de informare și de cunoaștere a modului să fie cât mai bine înțeles de către toți. Și o să vedeți că în cele din urmă va fi un modul care va fi foarte benefic pentru finanțele publice ale României. Chiar dacă acum este criticat, el aduce roade pe termen lung în ce privește sustenabilitatea finanțelor publice ale României", a declarat Boloș.
Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual, firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală.
Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni.
Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări.
Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control.