Bogații plătesc în România cele mai mici taxe notariale din UE la cumpărarea de proprietăți scumpe

Bogații plătesc în România cele mai mici taxe notariale din UE la cumpărarea de proprietăți scumpe
scris 4 aug 2016

Oamenii cu bani interesați de tranzacții imobiliare plătesc în România cele mai mici taxe din Uniunea Europeană la cumpărarea unei proprietăți de mare valoare, de doar 0,15% din sumă, potrivit unui studiu publicat joi de compania de consultanță și contabilitate UHY.

Studiul ia în calcul taxa medie pe care trebuie să o plătească un cumpărător la cumpărarea unui bun imobiliar în valoare de 1 milion de dolari, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, taxa medie pe care trebuie s-o plătească cumpărătorul unui imobil de un milion de dolari este de 0,15%, sau 1.500 de dolari, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După România, dintre statele membre ale UE, în clasamentul întocmit de UHY se află Irlanda, la mare distanță, cu taxe de 10.000 de dolari, Italia, cu 16.713 dolari, și Olanda, cu 20.000 dolari.

”Cifra de 0,15% este cu mult mai mică decât la nivel mondial, unde media este de 3,3%, sau 33.038 dolari, pentru proprietăți în valoare de un milion de dolari”, se arată în studiu.

Până și în SUA, aflată mult sub media europeană cu un nivel de 0,6%, are o taxă de patru ori mai mare decât România.

Medlife a cumpărat 90% din Centrul Medical Panduri și vrea să ia un nou credit, de 20 milioane euro, pentru achiziții CITEȘTE ȘI Medlife a cumpărat 90% din Centrul Medical Panduri și vrea să ia un nou credit, de 20 milioane euro, pentru achiziții

Pe plan mondial, singurele state cu un nivel mai mic decât în România, prezente în clasament, sunt Rusia și Noua Zeelandă, cu 0%.

Potrivit specialiștilor UHY, prin menținerea impozitelor la limita inferioară, guvernele pot încuraja mobilitatea celor aflați în top managementul marilpor companii și investițiile cetățenilor străini cu un puternic potențial financiar, dar riscă să piardă o importantă sursă de venit.

Orașele cu impozite mici sunt atractive pentru investitorii străini cu un mare potențial financiar, iar dacă impozitele sunt prea mari, ele pot face piețele respective mai puțin interesante.

”Parisul sau Berlinul pot pierde în favoarea altor capitale, precum Bucureștiul, unde impozitele la achiziții sunt considerate mai rezonabile. Investitorii înstăriți de peste hotare contribuie și în multe alte feluri la economia locală, cheltuind în voie pe durata petrecută la proprietate, precum și plătind costurile de întreținere, de exemplu prin renovări extinse sau prin angajarea de personal”, se arată în raport.

Principalele economii ale Europei - Franța, Germania și Spania - percep printre cele mai ridicate impozite la achiziția de proprietăți imobiliare din lume. Astfel, Spania are o taxă medie de 8%, Franța 5,1%, iar Germania 5%.

Dintre țările analizate, Belgia impune cel mai mare impozit imobiliar pentru proprietățile de peste un milion de dolari, acesta ridicându-se la 11,3%, o taxă de 113.131 dolari.

FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită CITEȘTE ȘI FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită

“Impozitele mari la achiziția de bunuri imobiliare pot fi împovărătoare pentru cumpărătorii naționali, care pot să nu fie foarte înstăriți, dată fiind creșterea prețului locuințelor în anumite zone în ultimii zece-douăzeci de ani”, susține un partner în cadrul UHY Audit, Camelia Dobre.

Specialiștii UHY susțin că, în timp ce economiile membre G7 percep în medie 3%, aproape 30.000 de dolari, în statele emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India și China – n.r.) impozitele sunt cu aproximativ o treime mai mici, la doar 2,3%, aproape 23.000 de dolari.

Experții fiscali ai UHY au analizat impozitele plătite de persoanele fizice la achiziția unei locuințe de un milion dolari în 26 de țări din rețeaua sa internațională, printre care toate statele G7 și principalele economii în curs de dezvoltare.

În primul semestru din acest an, pe piața imobiliară din România  s-au înregistrat 456.070 de tranzacții imobiliare, cu peste 40.000, sau 9%, mai multe față de prima jumătate a anului trecut, potrivit ultimelor date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
proprietati