Fostul șef ANAF Sorin Blejnar ar fi primit mita de peste 13 milioane de lei în biroul său de la ANAF, a declarat procurorilor fostul său subaltern Dan Stroe, care, conform unor surse judiciare, a spus că a dus banii respectivi în cutii de hârtie de copiator. În fața instanței care i-a prelungit mandatul de arestare preventivă, Sorin Bejnar a afirmat că acuzațiile lui Stroe ”nu au sens nici măcar infracțional”.
Fostul director de achiziții și investiții publice din ANAF Dan Stroe a declarat procurorilor DNA Ploiești că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul pe care Blejnar îl ocupa în calitate de președinte al ANAF, au declarat surse judiciare, citate de news.ro.
De altfel, Sorin Blejnar a făcut referire la aceste acuzații în momentul în care a făcut declarații în fața completului de judecată de la Curtea de Apel Ploiești care a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele său. Blejnar a spus judecătorilor că acuzațiile lui Dan Stroe ”nu au sens nici măcar infracțional”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În completare la cele susținute cu privire la... (Dan Stroe - n.r.) arată că a avut încredere în acest om, că a avut o declarație de avere consistentă și făcuse un business privat. După ce a terminat mandatul de președinte ANAF acesta a mai rămas să lucreze în cadrul instituției, la un moment dat fiind reținut, arestat ulterior de către DIICOT, în casa lui găsindu-se 600.000 de euro cash, bani nejustificați pe care i-au confiscat. Se întreabă retoric (Sorin Blejnar – n.r.) dacă nu cumva aceștia sunt banii pe care ... cu nonșalanță infracțională spune că i-a pus în cutii de xerox și i-a dus în biroul președintelui din care spune că și-a reținut 100-150.000 cu toate că în acel birou erau camere de luat vederi într-o perioadă în care declanșase controalele pentru presă, astfel că nu se explică cum să treci cu cutiile în care sunt 13 milioane de lei prin fața acestor camere, care este logica să scoți bani dintr-o bancă folosind firmele bidon pentru care ești trimis în judecată și apoi să introduci banii în cutii și să te prezinți la sediul ANAF, să treci pe lângă secretare ca director și să plece președintele cu lăzile pline de bani ca a le pune în portbagajul șoferului. Apreciază că nu au sens nici măcar infracțional”, se arată în încheierea de ședință prin care Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar.
Din același document reiese, de asemenea, că discuțiile cu privire la acordarea preferențială a celor două contracte de informatizare încheiate de ANAF ar fi avut loc tot în biroul președintelui de la acea vreme al ANAF, Sorin Blejnar.
"Inculpatul (...) a declarat în sensul că în anul 2011 a participat la o discuție în biroul președintelui ANAF (inculpatul ...), unde se mai afla martorul ... și directorul ... SRL - martorul ... , discuție în cursul căreia s-a agreat ca inculpații ... și ... să primească contravaloarea a 20% din valoarea contractului pentru câștigarea licitației. Tot inculpatul ... a învederat faptul că anterior acelei discuții a avut o altă discuție cu inculpatul ... , în care au agreat obținerea comisionului de 20%; același inculpat ... a mai învederat faptul că i-a înmânat inculpatului ... o mare parte din comisionul în valoare de 20%", se mai menționează în documentul citat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce a declanșat Fiscul controlul pe piața chiriilor: Cel mai mic contract declarat este de 1 leuDan Stroe, fost director al Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), urmărit penal alături de Sorin Blejnar în dosarul de trafic de influență instrumentat de DNA Ploiești, a recunoscut faptele de care este acuzat și a propus anchetatorilor un acord de recunoaștere a vinovăției, reiese din motivarea prelungiri mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar.
Fostul subaltern al lui Sorin Blejnar, directorul dn ANAF Dan Stroe, a declarat în fața procurorilor DNA Ploiești că a primit 150.000 de euro mită din contractele pe care ANAF le-a încheiat cu firma Romsys, controlată de omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă.
Conform motivării încheiate de Curtea de Apel Ploiești care a prelungit mandatul de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar, unul dintre avocații lui Blejnar a făcut referire, în fața instanței, la faptul că Dan Stroe avea o avere estimată la trei milioane de euro în perioada în care, după cum el însuși a declarat, ar fi primit mită 150.000 de euro din contractele IT derulate de ANAF.
”Apreciază că din punct de vedere factual urmează să fie analizată măsura în care raportat la declarația coinculpatului ... (Dan Stroe – m.r.) se justifică atitudinea acestuia de a se implica într-o activitate infracțională atât de gravă pentru a obține suma de 150.000 de euro, așa cum pretinde în declarație, în condițiile în care avea o avere declarată de aproximativ 3 milioane de euro la momentul la care a decis să-și pericliteze practic libertatea”, se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Ploiești.
Același document precizează că Dan Stroe, coinculpat în dosar alături de Blejnar, a dat o declarație prin care dorește un acord de recunoaștere a vinovăției.
"În ceea ce privește declarația coinculpatului... judecătorul de drepturi și libertăți de la prima instanță a reținut faptul că această declarație a fost dată în condiții de legalitate, la susținerea acesteia asistând inclusiv avocatul ales al inculpatului... , neexistând suspiciuni privind existența unor sugestii din partea organului de urmărire penală (într-adevăr, inculpatul ... are un interes procesual în încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, aspect care rezultă din înscrisurile existente la dosarul cauzei)", se arat[ ]n documentul citat.
În cadrul procesului prin care Curtea de Apel Ploiești a prelungit mandatul de arestare emis pe numele său, fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar și-a susținut în continuare nevinovăția, spunându-le magistraților că nu avea atribuții în domeniul IT sau în cel al procedurilor de achiziție publică, un vicepreședinte coordonând activitatea IT și un secretar general pe cea de achiziții publice.
CITEȘTE ȘI STUDIU România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, de peste 43% în ultimii 20 de aniBlejnar a mai afirmat în fața judecătorilor că principalul motiv pentru care l-a susținut pe Dan Stroe în funcția de conducere din cadrul ANAF a fost stabilitatea financiară a acestuia.
Fostul președinte al ANAF a mai susținut că Dan Stroe nu era în subordinea sa directă, avea șef un director general, încă un secretar general ”și abia apoi urma președintele ANAF”.
Blejnar a spus, în fața instanței, că este victima unei delațiuni, a unor afirmații mincinoase făcute de persoane care au probleme în diferite dosare penale și al căror scop este "exclusiv acela de a-și îmbunătăți propria situație".
Miercuri, Curtea de Apel Ploiești a respins contestația fostului președinte al ANAF Sorin Blejnar la prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive în dosarul în care acesta este urmărit de DNA pentru trafic de influență.l Soluția instanței este definitivă, astfel încât Blejnar rămâne în arest până pe 6 ianuarie 2017, inclusiv..
Blejnar a fost arestat preventiv în 8 noiembrie, de către magistrații Tribunalului Prahova, după câteva ore de deliberări, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câștige contracte cu ANAF. Sorin Blejnar este suspectat că a primit 20 la sută din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei. Ulterior, Curtea de Apel Ploiești a confirmat mandatul de arestare, respingând contestația fostului șefal ANAF.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociați sunt cu precădere cetățeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câștige două contracte cu ANAF.
Procurorii DNA, care îl acuză pe Sorin Blejnar de trafic de influență susțin că, după ce a primit de la firma care a încheiat două contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la sută din valoarea celor două contracte, el a folosit firmele fantomă care au făcut tranzacții de tip evazionist, pentru a scoate banii din bancă.
Documentul citat precizează că fostul președinte al ANAF a intervenit pentru ca o firmă să primească, în octombrie 2011, două contracte cu instituția pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei și un contract cuvaloarea de 28.066.780 lei din care fostul șef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.
Banii ar fi fost virați prin intermediul unei firme subcontractoare către o societate de tip fantomă.