Guvernul are în lucru o nouă Ordonanță de Urgență privind Declarația 600, care va rezolva situația asigurărilor de sănătate pentru contribuabilii care nu au depus declarația, în urma prorogării termenului de depunere, a declarat, luni, vicepremierul Viorel Ștefan.
"În legătură cu faptul că s-a prorogat termenul, e adevărat că se pune un semn de întrebare dacă contribuabilii beneficiază sau nu de asigurare de sănătate în această perioadă. Răspunsul îl vom da printr-o Ordonanță de Urgență care este în lucru și sperăm ca săptămâna aceasta sau viitoare să venim cu o precizare care să spună că da. Situația nu diferă cu mult față de ceea ce a fost în anii trecuți", a declarat vicepremierul Viorel Ștefan într-o conferință organizată de Bursa de Valori București.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, la România TV, că până la 1 martie Ministerul Finanțelor va găsi o soluție astfel încât cei care au venituri din activități independente să depună o singură declarație.
CITEȘTE ȘI Parcul de autoturisme s-a apropiat de pragul istoric de 6 milioane de unități. Mai mult de jumătate sunt pe benzină și peste 85% sunt mai vechi de 9 ani"Domnul președinte Liviu Dragnea a cerut în ultimul Comitet Executiv să se prelungească termenul de depunere a Declarației 600 și, de asemenea, să rămână un singur formular. În consecință, am luat decizia, în prima ședință de Guvern, să prelungim termenul de depunere până pe 15 aprilie, pentru a da posibilitatea Ministerului Finanțelor Publice ca, până pe data de 1 martie - deci înainte de termenul de 15 aprilie, când trebuia depusă această declarație, dar și înainte de 25 martie, când trebuia făcută prima plată - (...) să propună un model care să prevadă o singură declarație și o singură plată anuală pe toți cei care au activități independente. Deci până la 1 martie avem o soluție", a spus Dăncilă.
Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea Ordonanței de Urgență (OUG) din 31 ianuarie, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale.
Potrivit Executivului, au fost depuse aproximativ 28.500 de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016.
Declarația trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spațiul Privat Virtual.
Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.