Impunerea unei taxe de 40% pe retrageri în domeniul jocurilor de noroc, anunțată în premieră de Profit.ro, va avea ca efect direct, în segmentul gamblingului online, reducerea numărului de jucători de pe site-urile licențiate în România și migrarea lor către o zona site-urilor ilegale, nelicențiate în România. Astfel, pierderile vor fi pentru toate părțile – jucători, operatori licențiați dar și Guvern, ale cărui venituri, în loc să crească, vor scădea pe termen scurt și mediu, consideră Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), organizație ce reprezintă principalii operatori de jocuri de noroc la distanță (online).
“Înainte de a adopta o astfel de măsură fiscal, trebuie luați în considerare o serie de factori. În primul rând, jocurile de noroc online sunt în principal o industrie a divertismentului, nicidecum o sursă de venituri pentru jucători. Conform datelor AOJND, peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc, retrag sume de până la maxim 1.000 de lei, majoritatea fiind însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei. Practic, vorbim majoritar de cazuri în care jucătorul nu urmărește câștigul cu orice preț ci plăcerea de a concura, în acest fel gambling online fiind mai degrabă o sursă de reducere a stresului cotidian”, a declarat Odeta Nestor, președinte AOJND, asociație care reunește principalii operatori de jocuri de noroc la distanță licențiați în România.
În România, statisticile arată că aproximativ 90% din totalul jocurilor online se desfășoară pe site-uri licențiate în România, ceea ce reprezintă un succes la nivel european.
“Am subliniat deseori că România reprezintă un model de succes în ceea ce privește legislația în gambling. Însă această situație depinde de capacitatea autorităților de a menține un cadru legislativ și fiscal atrăgător. AOJND, în calitate de for care reunește cei mai importanți operatori din online licențiați în România, își pune la dispoziția Guvernului întreaga expertiză și solicită organizarea de consultări la nivel de industrie, aceasta fiind unica modalitate de a obține o soluție avantajoasă tuturor părților implicate”, a mai declarat Nestor.
AOJND estimează că o astfel de taxă ar reduce cu peste 50% taxele plătite de operatorii de jocuri de noroc prin reducerea activității. În plus, ar obliga operatorii la reducerea drastică a investițiilor în unități de dezvoltare de software locale, în publicitate, dar mai ales în ceeea ce privește sponsorizarea sportului românesc.