Antifrauda vrea îmbunătățirea eTransport: sigilii inteligente pentru tranzit intracomunitar, colaborare cu alte instituții și o monitorizare video eficientă. Pot apărea noi categorii de bunuri cu risc, cum ar fi foile de tutun sau mierea

Antifrauda vrea îmbunătățirea eTransport: sigilii inteligente pentru tranzit intracomunitar, colaborare cu alte instituții și o monitorizare video eficientă. Pot apărea noi categorii de bunuri cu risc, cum ar fi foile de tutun sau mierea
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 iul 2023

Conducerea direcției Antifraudă își propune să îmbunătățească sistemul eTransport, prin care sunt monitorizate în prezent transporturile de bunuri cu risc fiscal, iar printre măsurile analizate se află utilizarea de sigilii inteligente pentru transporturile intracomunitare, o colaborare mult mai strânsă cu alte instituții, care să furnizeze date, mai ales din sistemele de camere video, privind autovehiculele care transportă marfă. De asemenea, este luată în calcul și extinderea actualelor categorii de bunuri pentru care este necesară raportarea în eTransport, ca urmare a solicitărilor altor instituții, au declarat oficiali ai direcției Antifraudă.

E-Transport, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal (legume, fructe, băuturi alcoolice, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte), a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022, dar sancțiunile au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu: Sunt excepții la Codul Fiscal de 74 miliarde lei, este total anormal. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții! CITEȘTE ȘI Ciolacu: Sunt excepții la Codul Fiscal de 74 miliarde lei, este total anormal. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții!

Măsurile menționate mai sus sunt analizate la nivelul direcției Antifraudă, iar o eventuală punere în aplicare presupune colaborare și consultare cu alte instituții și cu mediul de afaceri.

Alte categorii de bunuri pentru raportare în eTransport

Potrivit reprezentanților Antifraudă, mai multe instituții și-au manifestat interes pentru monitorizarea prin eTransport a unor categorii de bunuri. Interesul în aceste cazuri nu ar fi neapărat unul de natură fiscală, ci unul legat de activitatea respectivelor instituții.

De exemplu, Ministerul Mediului este interesat de monitorizarea prin eTransport a transporturilor de deșeuri, iar Ministerul Agriculturii ar dori ca în eTransport să fie raportate transporturile de miere și de cereale.

Anifrauda are, de asemenea, unele categorii de bunuri pe care le vrea adăugate pe lista actuală. Printre acestea ar fi foile de tutun (tutunul verde).

Marcel Boloș, ministrul propus al Finanțelor și un obiectiv: modelul japonez de împrumuturi / Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite CITEȘTE ȘI Marcel Boloș, ministrul propus al Finanțelor și un obiectiv: modelul japonez de împrumuturi / Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite

"Și noi am identificat în activitatea noastră alte domenii de risc, care s-ar preta pentru această monitorizare. Un exemplu ar fi tutunul verde, foile de tutun. Nu este prevăzut pentru monitorizare în eTransport, deși am întâlnit o grămadă de cazuri, în care am lucrat și cu Poliția. Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi fost monitorizate prin eTransport. Vom avea discuții pe tema acestor categorii de bunuri de risc, cu argumente din partea noastră și a mediului de afaceri, și vom analiza propuneri. Să vedem și ce impact ar avea asupra mediului de afaceri ce am vrea noi. De exemplu, Ministerul Agriculturii a cerut să fie monitorizate mierea și cerealele, Ministerul Mediului a cerut să fie monitorizate deșeurile. Dacă vor ajunge să fie monitorizate, vor fi monitorizate din cauza altor riscuri decât cel fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Teodor Georgescu, director general, structura centrală a direcției Antifraudă.

Eventualele modificări sunt încă în faza de analiză, iar în prezent nu este clar momentul la care categoria de bunuri monitorizate prin eTransport va fi extinsă.

Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici CITEȘTE ȘI Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici

Potrivit acestuia, în tranzacțiile intracomunitare, riscul fiscal nu este dat de categoria de bunuri transportate, ci de modalitatea de taxare, astfel că cel mai bine, din punct de vedere al Antifraudei, ar fi să fie monitorizate toate tranzacțiile intracomunitare.

Sigilii inteligente, colaborare cu alte instituții

Antifrauda are un interes major pentru a întări monitorizarea transportului intracomunitar de bunuri, astfel încât mărfuri care intră în țară declarate ca fiind doar în tranzit, cu destinație externă, să nu fie în fapt introduse pe piața neagră, fără plata de taxe, pe piața românească.

În acest scop, una dintre variantele avute în vedere este cea a sigiliilor inteligente, care să fie aplicate la intrarea în țară și să furnizeze date GPS despre traseul și eventuale opriri ale transportatorului de marfă. Aceasta este văzută ca o soluție cu posibilitate de implementare mai rapidă, deși unele detalii tehnice, privind echipamentele suplimentare necesare (baliză), și cele referitoare la aplicare la intrarea în țară și înlăturare la ieșire, nu au fost încă definitivate.

Un alt aspect în analiză este dacă aceste sisteme vor fi puse la dispoziție de către autorități sau va exista o obligație a firmelor de a le achiziționa.

O altă variantă, mai complexă, pentru urmărirea tranzitului intracomunitar de mărfuri, ar fi colaborarea cu alte instituții și accesarea informațiilor din sistemele acestora, astfel încât Antifrauda să poată urmări traseul transporturilor.

În acest caz ar fi necesară și instalarea unor sisteme suplimentare de monitorizare video a traficului, astfel încât mecanismul să fie eficient.

TABEL Situația de la mari contribuabili - Problema nu e la marile companii, ci la taxele speciale ale statului - prețul gazului a scăzut și statul a colectat cu câteva miliarde de lei mai puțin cu suprataxa CITEȘTE ȘI TABEL Situația de la mari contribuabili - Problema nu e la marile companii, ci la taxele speciale ale statului - prețul gazului a scăzut și statul a colectat cu câteva miliarde de lei mai puțin cu suprataxa

Colaborarea cu sistemele altor instituții ar fi cea mai efciientă, inclusiv cu noul sistem aflat în lucru eSigur, ar face nenecesar sistemul de sigilii inteligente, dar este mai dificil de implementat.

Sistemul eTransport

Categoriile de bunuri cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin eTransport, sunt stabilite prin ordin de președinte ANAF.

Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

1. Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare
2. Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni
3. Băuturi, lichide alcoolice și oțet
4. Sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment
5. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate
6. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate
7. Încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole

viewscnt
Afla mai multe despre
etransport
antifrauda
risc fiscal
sigilii
bunuri cu risc fiscal