Dintr-un total de 583.170 de angajatori, 157.798 au restanțe de 16 miliarde de lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, a anunțat ANAF. Dintre restanțieri, doar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat, evidențiază, într-un comunicat, agenția din subordinea Ministerului Finanțelor, fără însă să detalieze că, deși puține, companiile de stat au datorii imense la bugetele de pensii și sănătate. Astfel, doar companiile de stat din top 10 datornici au restanțe cumulate de 6,6 miliarde de lei.
ANAF încearcă prin publicarea de astfel de cifre să vină în sprijinul argumentației aduse de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ca motiv pentru schimbarea radicală de la 1 ianuarie 2018 a sistemului de contribuții de asigurări. Schimbare care, în pofida asigurărilor date de autorități, ar putea lăsa angajați din sectorul privat cu salarii nete mai mici din ianuarie. Astfel, rămâne la alegerea angajatorului dacă va crește salariul brut pentru a acoperi transferul contribuțiilor la salariat. Chiar cifrele publicate de ANAF arată că sunt foarte multe companii, inclusiv de stat, care nu pot crește sau ar majora cu dificultate salariul brut.
Întrebat luni de presă de ce statul nu-și execută propriile companii pentru astfel de datorii, deși sunt cei mai mari restanțieri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că suma datorată de companiile de stat este aproape egală cu cea datorată de mediul privat și a este falsă informația că cei mai mari datornici la asigurările sociale sunt companiile statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lista datornicilor, cu 9 companii de stat în top 10 datornici poate fi consultată în acest articol
"Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calcul accesorii și obligații fiscale suplimentare emise de ANAF. Din informațiile declarate în Formularul 112 reiese că la data de 30 septembrie 2017 acești contribuabili aveau 2,076 milioane de angajați. Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodata, 7.237 de angajatori din totalul menționat anterior se află în insolvență", potrivit unui comunicat al ANAF.
Fiscul notează că întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat, dar pentru contribuabilii în insolvență sau faliment, dreptul ANAF de executare silită este suspendat de lege.
"De asemenea, ANAF susține reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifica obligațiile de declarare și plată pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator", a informat ANAF.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Peste 157.000 de angajatori nu au plătit contribuțiile sociale pentru angajat. Pentru 2 milioane de angajați nu au fost plătite contribuțiile angajatoruluiPotrivit datelor publicate la finele săptămânii trecute de ANAF și analizate de Profit.ro, Guvernul este cel mai mare restanțier la contribuții sociale, pe care le transferă acum angajaților, Top 10 datornici fiind dominat categoric de companiile de stat, cu 9 poziții ocupate.
Executivul a anunțat că vrea să schimbe legea pentru a repermite deschiderea de dosare penale celor care nu achită banii reținuți la sursă și va intensifica executările silite, pentru a crește colectarea. Practic, Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să îi bage în închisoare pe șefii pe care singur îi pune în fruntea societăților. În fapt, Guvernul ar fi trebuit să înceapă cu mult timp în urmă executarea silită a propriilor companii, care au datorii istorice de miliarde de lei la contribuțiile pentru pensii și sănătate.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, acțiunile de executare silită vor fi intensificateProblema este, însă, că aceste companii sunt și unii dintre marii angajatori în regiuni cu șomaj ridicat. Se poate presupune ușor că o companie de stat care ani la rând nu a avut resursele necesare pentru a achita contribuțiile sociale nu le va avea, în mod miraculos, nici începând cu anul viitor, când contribuțiile vor fi transferate în sarcina angajaților, în ideea că angajatorii vor fi astfel obligați să le achite.
ANAF a informat la finele săptămânii trecute că restanțele totale înregistrate la contribuții de persoanele juridice sunt de 18,4 miliarde de lei. Dintre acestea, 13,4 miliarde sunt restanțe ale celor mai mari 500 de datornici.