Primii pași după ce te-ai hotărât să investești, într-un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania

Primii pași după ce te-ai hotărât să investești, într-un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania
scris 18 nov 2024

Internetul abundă de pseudo-soluții cu ”10 pași de îmbogățire rapidă”, însă, de cele mai multe ori, nu este o idee prea bună să le urmezi sau să își faci speranțe nerealiste. Investițiile sunt, însă, o idee bună pentru cei care se gândesc la viitorul finanțelor proprii. Ce faci după ce ai luat decizia să investești? Care sunt riscurile? Ce se află în spatele unei investiții? Ce sume trebuie să ai pentru a fi investitor? Invitații celui de-al nouălea episod al Show-ului „De Toți Banii”, lansat de Banca Transilvania în cadrul inițiativei sale de educație financiară, își povestesc experiențele de investiții și au recomandări pentru cei care au început să se gândească la diverse forme de plasare a banilor.

Programul FIT – „Finanțe pe Înțelesul Tuturor” a fost lansat de BT într-un context în care numeroase studii arată România situată pe ultimul loc din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de alfabetizarea financiară, ceea ce duce la un comportament financiar dificil la nivel colectiv.

Inițiativa încearcă să explice termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor. Pentru a face cât mai accesibile noțiunile financiare, emisiunea ,,De toți banii” aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje din mediul online.

Urmărește-ne și pe Google News

„Investițiile” constituie tema centrală aleasă pentru un nou episod din cele 10 care aduc în prim plan subiecte din zona finantelor, după ce primul episod s-a concentrat pe economisire, cel de-al doilea pe credite, al treilea pe siguranța în mediul online, al patrulea pe experiențele antreprenoriale, al cincilea a abordat educația copiilor despre bani, cel de-al șaselea creditele ipotecare și imobiliare, al șaptelea leasingul auto, iar cel de-al optulea pensiile private.

Cristian Păun,  profesor universitar de finanțe și studii economice la ASE București, spune că orice persoană care are o anumită sumă de bani poate să fie investitor, dar nu și este neapărat, având multe alternative de folosire a banilor.

În cazul lui Cosmin Nedelcu (Micutzu), cunoscut comediant, scenarist și antreprenor, investițiile ar trebui să fie, de fiecare dată, „o reinvestire a banilor câștigați în meseria pe care o faci.” Spune că a reușit să construiască ce are azi cu acei bani: notorietate în primul rând, în calitatea produselor scoase pe piață

Adrian Nicolae, scenarist și actor, spune că e importantă gândirea pe termen lung: ”Încercăm să devenim o organizație care produce lucruri de calitate tot mai mare”.

„Propria ta afacere este o formă de investiție, bazată pe ceea ce știi să faci mai bine, pentru că, în general, afacerile de succes pleacă de la a ști să faci ceva mai bine decât alții”, arată Cristian Păun.

Riscuri și resurse

Când te gândești să faci un film, care presupune să asiguri resurse, să coordonezi echipe, planificarea investițiilor ține cont de mai multe aspecte. „Sunt două coordonate. Una este ce ne permitem să facem, ce putem să facem, iar a doua este ce vrem să facem – partea din proiectul nostru artistic-comercial mai larg. Succesul comercial pentru acest tip de producție nu este însă garantat de nimic”, spune Adrian Nicolae.

„Când pui banii acolo e un risc. Punct”, constată și Micutzu. Profesorul Cristian Păun precizează că așa este întotdeauna, în cazul oricărei investiții: „Succesul va fi întotdeauna validat ulterior, atunci vei vedea dacă a meritat ce ai decis azi. S-a punctat foarte bine aici că trebuie să îți setezi obiectivele, iar apoi să iei în calcul mijloacele pe care ți le permiți. Mijloacele, resursele sunt rare. Un antreprenor de succes nu începe niciodată cu gândul că va pierde, ci vede partea plină a paharului. De aceea nu suntem foarte mulți antreprenori. Din 100 de potențiali antreprenori-investitori, 5 încearcă și doar unul va avea succes. Rata de succes în orice tip de domeniu este foarte mică”.

Scenaristul Adrian Nicolae spune că nu a investit în altceva decât în producția de filme deoarece nu se pricepe la altceva. Micutzu își amintește, însă, că a încercat în trecut cu un Barber Shop și cu club: ”E și o parte bună a acestor investiții. La Barber Shop îmi primesc coletele, iar clubul este bun pentru că avem unde să facem show-urile”.

„Riscul antreprenorial este imens, să te apuci să investești într-o afacere înseamnă să îți iei cea mai mare doză de risc dintre potențialele investiții”, arată profesorul Cristian Păun. Amintește, însă, că există posibilitatea, pe piața de capital, să investești în mai multe afaceri deodată, într-un coș de afaceri: „Prin diversificare nu îți asumi atât de multe riscuri ca într-o singură afacere. E foarte important ca o parte din ceea ce câștigi, inclusiv dintr-o afacere a ta, dacă ești pe plus, să direcționezi bani spre aceste zone mai sigure. Să înțelegi că dacă cumperi o singură companie riscul e mai mare și poți să și pierzi”.

Investiții cu riscuri mai mici

După gradul de risc, există mai multe tipuri de investițiile. „Se consideră că cele mai sigure sunt titlurile de stat. Emitent este statul, care are teoretic și tiparniță la dispoziție pentru a-și plăti datoriile. Spre deosebire de un antreprenor, care nu are o imprimantă de bani cu care să își repare eventualele erori decizionale, statul are această politică monetară, dacă intră în incapacitate de plată. De aceea se consideră că titlurile de stat sunt mai puțin riscante”, explică Păun.

El precizează că există și în zona privată investiții mai puțin riscante, cum sunt fondurile de investiții, care îți permit să nu pui totul într-un singur coș. Sunt oameni care se te de riscuri și preferă aceste plasamente mai sigure, care au și un randament sau câștig mai mic.

Temător față de riscuri se declară Adrian Nicolae: „Dintr-un soi de precauție rurală, eu nu sunt dintre cei 5% dispuși să își asume riscuri... m-am rătăcit cumva între acești 5% cu decizia de a investi în filme. Dar bag banii mei în domeniul meu, pe care îl pot afecta sau controla prin decizii de investiții: Fiind lucrurile la care mă pricep, cu experiența acumulată până acum, știu că pot face ca acei bani să se întoarcă la un moment-dat”.

Atenție la capcane!

Pentru a nu asuma riscuri excesive sau a fi victimă a unei fraude, atunci când investești, contează să știi de ce să te ferești. „Cea mai mare păcăleală pornește de la lucruri ambalate frumos. Se promite un câștig foarte mare, peste noapte, nu trebuie să aștepți, îl faci dând două clickuri. Asta e păcăleala cea mai mare, de asta e foarte important să nu faci singur investițiile dacă nu știi prea multe despre caracteristicile instrumentelor financiare. E important să folosești un specialist”, arată Cristian Păun.

Investiții pot aduce un câștig emoțional și satisfacții personale, chiar dacă profitabilitatea monetară nu este mare, spun invitații emisiunii „De Toți Banii”. Pentru Micutzu, a fost important și faptul că a pornit în afaceri alături de prieteni, în care avea încredere.

CONCLUZII DE TOȚI BANII

! Investiția este pasul următor în procesul de economisire. După ce am pus deoparte suficient pentru o situație neprevăzută, putem începe să ne gândim și la a pune deoparte pentru a multiplica ceea ce am economisit.

! În procesul de economisire nu se pune atât de mult accentul pe multiplicarea capitalului, cât pe păstrarea puterii de cumpărare a economisirilor noastre.

! Rezerva se păstrează pe termen scurt, acumularea pentru un consum de valoare mai mare se păstrează pe termen lung

! Riscurile asumate sunt diferite și mai mari la investiții decât la economisire. Principalul risc este legat de pierderea banilor investiți sau a câștigului așteptat prin investiția pe care o fac, dacă investiția nu este una sigură, dacă nu am apelat la un consultant specializat, etc

! Aceste pierderi potențiale (riscuri mai mari) pot fi însă gestionate corespunzător de profesioniști care pot limita semnificativ riscurile prin diversificarea investițiilor realizate.

! Pe cât posibil, nu faceți investiții fără o minimă informare pe subiect!

! Educația este esențială pentru a înțelege corect riscurile potențiale și diferențele principale între alternativele de plasament. Prin educație se pot identifica mult mai ușor încercările de fraudare/înșelăciune.

! Consultanța și sprijinul specialiștilor sunt esențiale.

! Nu există câștiguri imense peste noapte fără riscuri la fel de mari asociate! Cu cât riscul asumat este mai mare, cu atât probabilitatea de a pierde este mai mare.

! Titlurile de stat sunt potrivite pentru investiții pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu un randament deductibil fiscal, iar riscul asociat emitentului (statul) este foarte redus, spre inexistent (sunt numite instrumente fără risc).

! Obligațiunile (de stat, municipale, corporative): au o dobândă fixă, au scadențe mari și foarte mari. De asemenea, pot fi revândute înainte de scadență, pe o piață secundară.

! Instrumentele diversificate (cele care combină într-un portofoliu mai multe titluri de la entități emitente diferite) = în loc să cumpere titluri de stat ale unei singure țări, obligațiuni emise de o singură țară sau de o singură companie / municipalitate, poți cumpăra o combinație din mai multe astfel de titluri. Riscul este mai mic.

! În categoria instrumentelor foarte riscante intră acele instrumente al căror preț este foarte volatil (scade și crește cu amplitudini mari și fără o logică economică în spate).

! Ca regulă generală, investițiile făcute fără cunoștințe de specialitate sau fără suportul unui specialist, ori în activele care garantează câștiguri foarte mari într-un timp scurt, vor fi întotdeauna o practică riscantă

! Cere mereu sfatul specialiștilor înainte de a investi o sumă de bani!

Al optulea episod al Show-ului „De Toți Banii”, în care învățăm despre investiții, poate fi urmărit integral aici:

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
investitii