ANAF - DECIZIA pentru întârzieri la depunerea declarațiilor fiscale

ANAF - DECIZIA pentru întârzieri la depunerea declarațiilor fiscale
scris 25 mai 2023

ANAF recomandă propriilor angajați să aibă în vedere buna-credință a contribuabililor în cazurile în care aceștia întârzie cu depunerea declarațiilor fiscale care au ca termen limită data de 25 mai, inclusiv Declarația Unică, având în vedere sincopele de funcționare ale portalului ANAF și imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termen. Profit.ro a anunțat în urmă cu o săptămână că sistemul informatic al ANAF funcționează cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR.

Sistemul "este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață", au declarat, la momentul respectiv, pentru Profit.ro surse apropiate situației.

Urmărește-ne și pe Google News

VEZI AICI Sistemul informatic al ANAF este în stare critică, într-o lună încărcată cu bilanțuri și Declarația Unică. Contabilii pândesc noaptea site-ul ANAF mai ceva decât bucureștenii apa caldă la robinet. "E plină țeava. La noapte poate să avem noroc."

Potrivit informațiilor Profit.ro, ANAF și alte instituții au analizat o extindere a perioadei de depunere a declarațiilor fiscale, astfel încât contribuabilii să aibă mai mult timp la dispoziție, însă, în final, au optat să nu amâne termenul limită, ci doar să recomande angajaților din teritoriu să nu aplice amenzi în cazurile de întârziere. În analiza autorităților, un contraargument puternic împotriva extinderii termenului a fost chiar practica unor contribuabili de a amâna până în ultima zi depunerea. 

EXCLUSIV Mihai Diaconu, secretar de stat la Finanțe, favorit să preia conducerea ANAF odată cu trecerea agenției în sfera PSD CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mihai Diaconu, secretar de stat la Finanțe, favorit să preia conducerea ANAF odată cu trecerea agenției în sfera PSD

"Dată fiind informarea primită de către ANAF din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope", potrivit unui mesaj transmis de ANAF.

Reprezentanții ANAF au precizat că nu vor fi aplicate amenzi pentru întârzieri la declarare în aceată perioadă.

Important: Deși recomandarea conducerii ANAF către angajații din teritoriu ai Fiscului de a evalua buna-credință a contribuabilor este, la rândul ei, de bună-credință, nu este clar în ce măsură inspectorii Fiscului nu vor aplica sancțiunile prevăzute de legislație pentru a ține cont de un mesaj atât de vag trimis de o conducere care ar urma să fie schimbată în scurt timp.

Problemele sistemului informatic al ANAF

Sistemul informatic al ANAF a funcționat cu dificultate în ultimele săptămâni, cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR. Sistemul "este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață", au declarat recent pentru Profit.ro surse apropiate situației.

EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie

Disfuncționalitățile portalului ANAF, în contextul în care relația Fiscului cu firmele și populația a trecut preponderent în online, îngreunează activitatea obișnuită a contabililor, cum ar fi depunerea declarațiilor fiscale până pe 25, într-o lună în care, suplimentar, au termen limită și Declarația Unică, pe 25 mai, dar și bilanțurile firmelor, pe 30 mai. Sistemul informatic al ANAF nu este sub controlul Fiscului, ci administrat de către CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare), instituție subordonată Ministerului Finanțelor, la fel ca ANAF.

"Este o perioadă mai încărcată în ce privește raportările fiscale, sistemul informatic este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață. Chiar dacă lucrurile vor fi remediate cât de cât, situația nu se va rezolva până la achiziția de echipamente noi prin PNRR", au spus sursele citate.

Situația critică a sistemului informatic al ANAF este cunoscută de mulți ani, timp în care au fost făcute achiziții pe bucăți mai mult pentru ținerea în funcțiune a sistemului și nu pentru o modernizare integrală a acestuia.

"Ne-am săturat de problemele cu sistemul informatic. Am trecut online, dar ce facem dacă nu merge? Bine că ne cer tot felul de termene de respectat dar nu crează condițiile să respecți legea. Și evident că ești bun de plată dacă întârzii cu ele ... că nu merge serverul ăla cu pedale sau ce or avea acolo. Stăm mii de contabili să pândim momente când merge portalul ANAF. Stăm și noaptea să depunem declarații fiscale. Nu e normal. Ar trebui să nu dea amenzi în perioada asta dacă din vina lor nu poți îndeplini obligațiile legale declarative", a declarat, contactat de Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
amenzi
declaratii fiscale
25 mai
declaratia unică